Издигат паметник на ген. Гурко в Павликени

Прилежащите архитектурни елементи и постаментът ще бъдат изработени от врачански камък.

Обществената инициатива се проточи три години заради бюрократични спънки

Пластиката ще струва 50 000 лева от дарения

Предвижда се паметникът да бъде издигнат върху съществуващ среден остров на кръгово кръстовище

Издигат паметник на генерал Йосиф Гурко в централната част на Павликени. Обществената инициатива обаче се забави три години, защото се чакаше разрешение от държавата. Заради дългото протакане, кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов изпрати гневно писмо до министъра на културата Боил Банов. Това катализира процесите и начинанието вече е получило зелена светлина.

„Това забавяне огорчи обществеността на цялата ни община, както и накърни патриотичния дух, който желаем да утвърждаваме с подобни родолюбиви към българската история инициативи. На 24 март 2016 г. инициативен комитет от жители, почетни граждани, историци и общественици от Павликени предложил идеята за построяването на скулптурата”, бе написал в посланието си до ведомството инж. Емануил Манолов.

За изграждането на паметника е изготвен технически проект от творчески екип с проектант арх. Юрий Любомирски, автор на архитектурното решение, и Красимир Методиев, създател на скулптурата и пластиките. Със свое решение №134 от 23 юни същата година Общинският съвет в Павликени дал съгласието си за издигане на монумента. Необходимите средства за построяването му пък се набират чрез дарителска кампания. С писмо от 9 март 2017 г. общинската управа на Павликени предоставила на Министерството на културата за съгласуване комплектована цялата необходима документация по проекта. Месец по-късно в кметството в Павликени получили протокол на СЕСИИ с отказ от съгласуване, до отстраняване на констатираните забележки по проекта.

„Екипът, разработил проекта за паметник на ген. Гурко, след като взе предвид направените препоръки, го преработи и представи отново в началото на септември 2018 г. До преди броени дни нямахме никаква информация и яснота за резултата от административното производство по искането ни за съгласуване на проекта. Преди три седмици получихме уведомление за хода на процедурите, провеждани от Министерството на културата и Националния институт за недвижимо културно наследство. Закъснението обаче може да провали планираното откриване на паметника на 7 юли. Дата, която е неразривно свързана със самата идея на паметника”, допълва инж. Емануил Манолов.

Той подчертава, че съмишленици и привърженици на идеята са били директорът на Руския културен институт в София Павел Журавльов и консулите на Русия във Варна и Русе. Поради изтичане на мандатите им обаче, тези личности вече не са в страната ни, с което тяхната ангажираност с каузата намалява.

„Разбираемо е породилото се възмущение на обществеността в Павликени, тъй като „епопеята” по съгласуването на проекта за паметника на ген. Гурко стана сравнима по време с истинската Епопея - Руско-турската Освободителна Война, довела до раждането на свободна, независима България! Именно значимостта на борбите за национално освобождение искаме да прославим чрез поставянето на паметника в града”, коментира управникът.

Инициаторите за родолюбивата проява припомнят исторически данни за легендарния руски генерал. Йосиф Гурко е роден на 28 юли 1828 г. в Новгород, Русия в семейство на потомствен дворянин от беларуски произход. Ориентира се към военна кариера. Завършва Императорския Пажески корпус през 1846 г. и постъпва на служба като корнет в Гвардейския хусарски полк. Йосиф Гурко се отличава със службата си по време на Руско-турската война (1877-1878 г.). Командир на mредния отряд на Руската армия на Балканския полуостров. В неговия състав е и Българското опълчение. В първите дни на войната превзема Търново, като преминава през Батак, Павликени и Бяла черква. Установява контрол над проходите в средната част на Стара планина във взаимодействие с Габровския отряд. През месец октомври 1877 г. е назначен за командир на Кавалерийския корпус. Превзема селата Горни Дъбник и Телиш, с което се прекъсват снабдителните линии на обсадената в Плевен Западна османска армия на Осман паша и се затваря блокадния пръстен. След Руско-турската война Йосиф Гурко е провъзгласен за граф и получава множество отличия. През 1879-1880 г. е губернатор на Санкт Петербург. През 1894 г. е повишен в най-висшето военно звание генерал-фелдмаршал.

„Предвижда се паметникът на ген. Гурко да бъде издигнат върху съществуващ среден остров на кръгово кръстовище в центъра на Павликени, в непосредствена близост до сградата на пощата, в началото на улица „Гурко”. Подходът и фигурата ще бъдат насочени към централния площад”, обясняват ентусиастите. От творческия екип пък уточняват, че прилежащите архитектурни елементи и постаментът ще бъдат изработени от врачански камък. Фигурата на генерал Гурко ще бъде изработена от бронз. Фигурата на ген. Гурко ще бъде в цял ръст с височина 250 см. Ще бъде обособен подход за достъп от юг към паметника, чрез рампа с наклон, кръгла площадка с радиус 2,90 м., в която ще бъде разположен паметникът и елементите около него, а настилката на площадката ще е с гранитни павета.

Фигурата ще се извисява върху постамент, представляващ трапецовидна колона, с височина 209 см, стъпила върху бетонна основа. Облицовката на постамента ще бъде от мрамор, върху който на лицевата страна ще се изпише името на генерал Гурко, а на останалите три страни – имената на опълченци от района на Павликени.

„Гледана отгоре, цялата композиция има форма на кръст- елемент от ордена „Св. Георгий”. Това е висшият орден за храброст в Руската империя, чиято втора степен получава ген. Гурко за походи и заемането на Сан-Стефано през февруари 1878 г., което слага край на войната и на 500-годишното Османско иго”, обясняват още работилите по проекта.

Коментари

Задължително поле