Изкуство от Корея показва пленерът „Павликени и светът“

Творби от корейски автори ще може да види публиката в град Павликени до края на август. Изложбата с произведенията от седмия международен пленер „Павликени и светът“ беше открита миналата вечер. Събитието в Исторически музей Павликени откриха посланикът на Република Корея Н.Пр. Джънг Джингю и кметът на Община Павликени инж. Емануил Манолов.

Шест корейски художници - Ха Чол-гьонг, Ко Юн-сук, Ким Сон-йонг, Янг Дже-йонг, Конг Ок-хи и Чонг Гю-сол и трима български автори - Даниела Тодорова, Тодор Тодоров и Валентин Балев показват картини и скуптури в изложбата. Те идват в България по покана на фондация „Аматерас“ и Корейската международна асоциация за обмен в изкуството.

„Всяка година чрез този проект Павликени посреща творци от всички краища на света като им предоставя възможности за културен обмен“, каза при откриването директорът на Историческия музей Нели Цонева.

„Благодарение на тези творби имаме възможността да се докоснем до душевността на корейския народ, да видим, че това са трудолюбиви, амбициозни и добри хора. Мотото „Павликени и света“ е изпълнено с много смисъл, защото отваря сетивата ни за далечни култури и ни прави по-съпричастни с развитието на света“, каза кметът инж.Манолов.

Към гостите се обърна и посланика на Република Корея. „Ние се опитваме да осъществим съдествие за съвместни дейности между България и Корея в различни сфери и най-важна сред тях е сферата на изкуството. В Корея творят много известни автори и аз вярвам, че обмяната на таланти може да се състои“, каза Н.Пр. Джънг Джингю. Той сподели интерес към партньорство между корейски фирми и местни промишлени производители.

„Изкуството на Корея има хилядолетна традиция и се слави със своето много фино и елегантно усещане за света и красотата на природата. Това може да се види в извадката от произведения в тази колекция“, каза кураторът на изложбата Даниела Тодорова. Тя подчерта, че членовете на Корейската асоциация са изявени автори с редица международни награди. „Тази изложба е следствие на една цялостна тенденция в работата на нашата фондация - културната политика да отвори врати и за бъдещи проекти, свързани с инфраструктура, бизнес, образование. Аз съм изключително щастлива, защото миналата година направихме официална среща с посолството на Корея и поискахме партньорство с голяма тяхна институция, за да можем да покажем корейско изкуство в България и българско изкуство в Корея“, каза още Тодорова.

Част от показаните картини са дарение за фонда на музея, за което беше подписан договор с Корейската международна асоциация за обмен в изкуството.

По-рано през деня в двора на Историческия музей бяха организирани уъркшопи за деца. Те рисуваха, сгъваха корейско оригами, облякоха корейски традиционни костюми и си направиха снимки за спомен, както и поиграха на типичната корейска игра с хвърляне на стрели в цели. Денят продължи с още много забавни игри, тясно свързани с корейската култура. Всички те бяха подготвени от доброволците на Организацията на българските скаути по покана на посолството на Република Корея.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони