САЩ намаляват бойците си в Африка За да се фокусират над заплахите от Русия и Китай

Ралица Паскалева предаде псевдо продуцент на ФБР Измамникът искал да я прави порно актриса

Вино без градус е новата мода Наши производители вече правят експерименти за производството му

Протестиращите майки за оставката на Валери Симеонов: Ще чакаме решението на Народното събрание

Министерски съвет потвърди: Оставката на Валери Симеонов е лично негово решение

Насрочиха процес за бунга-бунга партитата Силвио Берлускони отново на мушката на съдебната власт

Въглищата с етикет, дървата да са сухи Финансови глоби за кметове, ако трудно се диша

Протестиращи в Перник пак блокираха магистрала „Люлин“

„Да бъде ден!” – зовеше Смирненски

Германия и Франция се разбраха за единен бюджет на Еврозоната

До 1,5 млн. българи поваля грипът 140 хиляди ваксини вече са изчерпани от пазара

Валери Симеонов: Хайде сега да видим, след като си подадох оставката, с какви основания ще продължават протестите Борбата продължава, основанието за радост у моите опоненти е преждевременно, заяви той

Труд Уикенд – един вестник за два дни

Русия заплаши Украйна с „драстични мерки“, ако спира нейни кораби в Азовско море

Полицията издирва 12-годишно момче

Излезе книгата „Юлски разкази“ от Здравка Евтимова

Здравка Евтимова

Здравка Евтимова, една от най-популярните белетристки у нас, представи най-новия си сборник „Юлски разкази” („Жанет 45”, 2017) в Мраморното фоайе на НДК в рамките на Пролетния базар на книгата. Разказите са нови и са специално написани и селектирани по поръчка на издателството. „Тази книга съдържа едновременно суровост и много любов. Юли е един горещ на емоции месец, може би затова Здравка е озаглавила сборника така: има жега в тези разкази – отвън се потиш, избиват капки пот, но отвътре ти е свежо, красиво, пречистващо… Тук персонажите изживяват дните си силно, контрастно и са описани толкова релефно от авторката, че чак ти влизат през кожата” – каза литературният анализатор Митко Новков и провокира Здравка Евтимова с аналогия на пиесата „Януари” на Радичков. Белетристката, разбира се, разкри някои тайни от своя творчески модел: „Дано юли като метафора на щастието достигне до повече хора. Когато пиша, не си представям, че репликирам други автори, особено пък класици. Разказите са мои приятели, благодарение на тях аз не съм самотна. Пиша нощно време, понякога даже не помня какво точно съм написала…”

Припомняме, че разкази на Здравка Евтимова са публикувани в престижни издания в 31 държави. Издала е три сборника с разкази във Великобритания, четири сборника в САЩ и по един в Канада, Израел, Гърция. Нейни романи са издадени в САЩ, Китай, Италия, Македония и Сърбия. Само преди седмица дойде вестта, че нейният разказ „Кръв” (Blood, в превод на самата авторка) е откупен от компанията Houghton Mifflin Harcourt (САЩ) и ще бъде публикуван в американски учебници и справочници в 1 милион екземпляра. Отделно разказът ще се появи в електронни книги, аудио-книги, материали в Интернет и други видове уеб-съдържание, възлизащи на три милиона броя. Очевидно чрез твобрите на Здравка Евтимова българската литература прави уникален пробив на световната сцена.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.