Излезе протоколът от Конгреса на БФС, отбелязани са брой присъстващи и гласували (СНИМКИ)

Агенцията по вписванията публикува протокола от Конгреса на БФС, който се проведе на 12 октомври. От екипа на кандидат-президента на централата Димитър Бербатов настояваха документът да бъде публичен, тъй като това е документът, удостоверяващ решенията от общото събрание на футболната централа.
В сутрешния блок на БНТ адвокат Петър Величков изрази съмнения, че най-вероятно документът е прикрит, за да е видим само за Търговския регистър, но не и в публичното пространство. Часове след това той стана видим. От екипа на Бербатов трърдят, че има разминавания в публикувания документ и реалнослучилото се на Конгреса. Т.е – в решенията, взети присъствено от делегатите на Конгреса, и написаното в протокола. Сред клубовете тече подписка конгресът през март също да е изборен и на него да се избере легитимно ръководство на БФС. Бербатов и екипът му имат претенции за нарушения на изборния процес на предишния конгрес.Тогава стана скандал относно това дали трябва да има балотаж след първото гласуване за президент на централата. 
Бившият нападател на Манчестър Юнайтед цитира Устава и сподели, че трябва да се имат предвид всички регистрирани присъстващи делегати към момента на стартирането на конгреса (483), докато старото ръкоовдство, което бе преизбрано, изтъкна, че трябва да се има предвид броят на делегатите, които са там по време на гласуването (480) - което бе прието и от председателя Камен Костадинов.
Както е известно, за балотаж са нужни 50% от гласовете + още 1. В крайна сметка Борислав получи 241 - точно колкото биха му трябвали по неговата теория, но недостатъчно, ако твърдението на Бербатов е вярно. 
Протоколът от Конгреса е съставен от 11 страници. На първата се посочва информацията за събитието, както и каква част от всички делегати присъстват. В протокола е отбелязано, че към момента на откриването на конгреса има 483 делегати.
В следващите 5 страници са разгледани изборите за Секретариат и преброители на Конгреса, съставите на 4-те комисии, дневният ред, протоколните гласувания по първите точки от дневния ред, като сред тях е и номер 4: "Избор за президент на БФС с мандат от 4 години, считано от датата на Конгреса", изборът на наблюдатели на броенето. Обяснено е как точно са гласували делегатите.
"Председателят К. Костадинов извърши проверка, като отправи питане дали всички присъстващи делегати са гласували и има ли делегати, които не са го сторили - такива не бяха установени (...) След проведеното тайно гласуване по предложенията за избиране на президент на БФС бяха установени следните резултати: Брой присъстващи и участвали в гласуването делегати - 480 (съгласно броя на положените подписи в избирателните списъци)", пише на страница номер 7.
"Председателят на Комисията за избор на президент и членове на Изпълнителния комитет обяви, на основание 4л. 44, ал. 3 от Устава на БФС, че необходимият брой гласове за избор на президент при присъстващи към момента на гласуването 480 делегати е 241 гласа за един кандидат", е обявено в протокола. Въпреки това на обжалването на Бербатов бе даден ход. 

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ