Излиза съдебно-медицинската експертиза на починалото 11-годишно момиче

Днес трябва да стане готова съдебно-медицинската експертиза, която да каже точно от какво е починало 11-годишното момиче от 52 ОУ в София.

Освен това в училището и класа на починалото дете днес ще влизат и психолози, които ще говорят с децата за случилото се. Занятията ще започнат с час на класа, като специалистите ще влязат първо в класа на момичето. „Децата са изключително млади, нямат такъв травматичен опит, смъртта не е близка до тях”, посочи пред БТВ психологът Младен Владимиров.

Той и колегите му ще проследят реакциите на децата, като, по думите му, е по-добре те да са на училище, за да не се развиват фантазии и да не се черпи информация от непроверени източници. Психолозите ще са в 52 ОУ поне до края на седмицата. Те вече са провели разговори с преподавателите.

11-годишното момиче почина след като съученик го ритна в корема. В началото детето не е имало оплаквания, но малко по-късно е колабирало. По непотвърдена информация детето е било с разкъсан черен дроб, но назначената експертиза днес трябва да хвърли повече яснота по случая.

„Училището се нуждае най-много от подкрепа”, подчерта началникът на инспектората по образование в столицата Ваня Кастрева. Още в неделя е бил свикан извънреден педагогически съвет. Директорът е бил непрекъснато във връзка с Кастрева, като, по думите й, от училището са реагирали „изключително адекватно”.

Тя заяви, че няма данни момчето да е било агресивно или да е посещавало психолог. Експертите от МОН ще проверят каква е била организацията на учебния процес във фаталния петък.

По първоначални данни инцидентът е станал след края на работното време на медицинската сестра. От 2000 г. в училищата не работят лекари. Общините осигуряват по едно медицинско лице на 800 деца.

„Това е едно от училищата, които през последните години се развиват много добре, в момента е с пълен капацитет”, подчерта кметът на общината. По думите му трагичният инцидент е можел да се случи навсякъде.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право