Изложба за Гарибалди и българите представят в Търново

Проявата е с подкрепата на Антонио Таркуинио, почетен консул на Италия за Варна, Бургас, Русе и Шумен

Изложбата „Аргонавти на свободата – Гарибалди и българите“ се организира по инициатива на Музея на Възраждането във Варна и със съдействието, лични контакти и безвъзмездна помощ на Антонио Таркуинио, почетен консул на Италия за Варна, Бургас, Русе и Шумен. Домакин на събитието е Регионален исторически музей – Велико Търново. Изложбата ще бъде експонирана в музей „Възраждане и Учредително събрание” и открита на 30 май. Временната експозиция е посветена на 2 юни – Денят на Ботев и загиналите за свободата на България и Националният празник на Република Италия.

В изложбата са включени материали, представящи влиянието на Джузепе Гарибалди върху българите през XIX век.

„Един от най-запомнящите се артефакти в изложбата е бойното знаме – участник в походите на Гарибалди. Знамето дълги години е притежание на италианския професор Алберто Кафарелли – историк, изследовател и колекционер от Реджо Ди Калабрия. Според неговите думи, мястото на тази реликва е в музея и това е една от причините „бойното оръжие” да бъде дарено на Музея на Възраждането във Варна като „знак на солидарност, знак на обединението на народи, които обичат справедливостта и свободата, които се вдъхновяват от героичното минало, за да построят по-добро бъдеще“, обясняват музейни уредници.

По време на бойните походи знамето е носено от Винченцо Пиетрогранде и участва в кампаниите до Сицилия 1860 г., Аспромонте – 1862 г. и Ментана – 1867 г.“, разказа за Общинската информационна агенция Светла Атанасова от Регионалния исторически музей във Велико Търново. Тя уточни, че сред музейните ценности се откроява снимка на Джузепе Гарибалди със запазен негов автограф, снимки на българи-участници в гарибалдийското движение – Георги Раковски, Димитър Общи, хаджи Димитър Асенов и капитан Петко Войвода. Не случайно Гарибалди и Петко войвода създават отряд от българи и италианци – гарибалдийци, сражаващи се в Критското въстание.

Специално внимание в изложбата е отделено на личните вещи на Паскал Станини – италианец – гарибалдиец, живял след Освобождението в България и работил като служител по жп линията Русе – Варна. Те са любезно предоставени от неговата правнучка Летиция Атанасова.

В осем различни пана посетителите ще намерят информация за българи-гарибалдийци, както и за италианци – гарибалдийци, свързали по-късно живота си с България. Сред тях се откроява и името на търновеца Георги Смилов.

Копия на част от гарибалдийска униформа – червени ризи с шалчета и шапка обогатяват експозицията и показват нагледно най-атрактивната част от облеклото на гарибалдийците, наричани по този повод „червеноризци“.

Вдъхновен от личността на Гарибалди и по повод изложбата, италианският художник Алесандро Киараппа рисува портрет на великия революционер. Този портрет остава дарение за българите, показвайки още веднъж взаимното уважение и привързаност между двата народа – италианския и българския.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България