Изложба ни връща в стара София

Архивни фотографии от Панайот Бърнев

Разнообразни аспекти от живота на обикновените хора, сърцето и пулсът на всеки град

Той оставя след себе си над 7000 филма

Откриването е на трети септември в столицата

Изложбата „Спирка София ’70“ с архивни фотографии от Панайот Бърнев, в сътрудничество с Българския визуален архив и Киноклуб Супер 8, е една възможност да видим София такава, каквато е била, но и да се замислим за промяната и непреходността на градския живот. Откриването е на 3 септември, а експозицията ще оже да бъде видяна до 5 октомври 2024 в DOT Sofia в столицата.

Една от целите на изложбата е опознаването и документирането на района, в който се намира, а именно - Стара София, Район „Възраждане” и най-вече Женският пазар. Експозицията включва архивни фотографии от миналия век на най-стария столичен пазар, заснети от Панайот Бърнев и предоставени от Българския визуален архив. Курирана от Тихомир Стоянов и съкурирана от Веселина Сариева, селекцията предлага уникален поглед към архитектурния, социалния и психологическия облик на живота в този район през 70-те години на XX век.

Фотографиите ни водят на разходка из София през 1975 година, когато камерата на Панайот Бърнев е запечатала моменти от строящата се тогава Централна гара. Оттам преминаваме през Лъвов мост и пазар "Георги Кирков” - името на Женския пазар тогава, за да стигнем до ул. "Пиротска". Бърнев успява да улови тези моменти в непреднамерен и репортажен стил. Като фотограф, той оставя след себе си над 7000 филма, голяма част от които документират живота в София.

Уловените моменти в изложбата „Спирка София ’70” показват разнообразни аспекти от живота на обикновените хора, сърцето и пулсът на всеки град, представяйки социалната динамика на времето. Храната и пазаруването на Женския пазар са заснети с автентичност и внимание към детайла. Кадрите разкриват и кварталния живот, изпълнен с човешки истории и взаимодействия.

В изложбата ще бъде представен и дигитализиран любителски филмов материал от 70-те години, предоставен от Кино Клуб Супер 8, който допълва фотографиите и оживява човешките спомени от миналото.

Изложбата „Спирка София ’70” е второто публично представяне на част от архива на Панайот Бърнев, дарен на фондация "БВА" от дъщеря му Милена Иванова. Архивът е изцяло дигитализиран от екипа на "БВА", което позволява да запазим и споделим ценни моменти от нашата история.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура