Изложба „90 години от рождението на Антон Дончев”

На 1 октомври от 16.00 ч. в Централното фоайе на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” ще се открие изложбата „90 години от рождението на Антон Дончев”.

Основният акцент е представянето на романа „Време разделно”. Националната библиотека ще покаже както първото му издание от 1964 г., така и други екземпляри от романа, преиздаван многократно през годините. Сред експонатите е и първото факсимилно издание от 2016 г. на оригиналната чернова на творбата.
Специално място в експозицията заемат преводите на „Време разделно”. Романът е широко известен зад пределите на България и е издаван в редица страни.

Посетителите ще могат да видят и първата голяма творба на Антон Дончев – романа „Пробуждане”, излязъл през 1956 г. в съавторство с Димитър Мантов, както и втория му роман „Сказание за времето на Самуила: за Самуил и брата му Аарон, за синовете им Радомир и Владислав, за селяка Житан и старейшината Горазд Мъдрия и за много други хора, живели преди нас”, отпечатан през 1961 г. и отличен с наградата на Съюза на българските писатели за най-добър роман на 1961 г.

Допълнителни щрихи към пъстрата творческа палитра на Антон Дончев ще внесат представените есета, разкази, литературни сценарии, репортажи и книги за деца.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура