Дневен хороскоп на Алена за четвъртък, 17.10.2019

На 17 октомври 2019 да почерпят

Възрастен мъж се самоуби с преработен пистолет в Бургас

Фермери блокираха магистралите в Нидерландия

Сирийски правителствени войски са влезли в северния град Кобане край турската граница

Британската телевизия пуска канал без новини за Брекзит

Турция готова на санкции от САЩ Кремъл иска да е посредник между Дамаск и кюрдите

Тръмп: Конфликтът в Сирия е между Анкара и Дамаск и те трябва да си го решат

Голям пожар изпепели склад за кабели в Плевен

Голи тела обитават „Къщата на София”

Лозан Панов потъпква законите, професионалния дълг и чест

Съветът за сигурност на ООН: Има риск от „разпръскването“ на пленени дейци на „Ислямска държава“ в Сирия

„Черна роза“ вече и на българския екран

Започва изграждането на скейтпарк в Стара Загора

Всеки пети българин мизерства

Измеренията на Балканите в “Европа без граници”

Няма как да разберем Балканите в началото на ХХІ век, ако не погледнем поне през рамо в ХХ. Векът, който създаде и оформи Балканите като политическо понятие в резултат, първо, на крушението на две империи (Османската и Австро-Унгарската) и по-късно, на създаването на две съперничещи си групи държави (източната и западната).

През първия период като основен за региона изпъква въпросът за границите. Започват да се създават национални държави – процес, който е почти приключил в западната част на Европа. На Балканите оформянето на нациите като компактни групи, споделящи обща история, ценности, език и религия, е не само закъснял, но и значително по-мъчителен поради наследството на Османската империя. Съответно труден е и процесът на извоюване на суверенитет върху начина на определяне на формата на управление и територията (границите), на която се простира този суверенитет. Оттук следват игрите на великите сили, фрагментацията на региона, недееспособността на редица от новосъздадените държави, множеството войни. Балканите завоюват славата на “барутен погреб” на Европа. Определение, дадено впрочем точно от онези, които са създали тази ситуация.

След Втората световна война на преден план излиза идеологическият елемент с всички негови отражения, разбира се, върху политическия модел и икономическата система. Полюсите в Европа като цяло са представени и на Балканите: от едната страна са западноориентираните Гърция и Турция, но без да са изчезнали противоречията, че дори и враждебността между тях, от другата страна са съветските “сателити” България и Румъния, които обаче далеч не са идеалните съседи. До тях стои необвързана Югославия, съчетаваща черти и на двата модела. Някъде в ъгъла на полуострова се е самозатворила Албания. Въпросът за границите е притъпен, цари привидна стабилност.

Краят на века идва с “бум!”. Рухва не само едната от системите и олицетворяващата я “империя”, но и идеята за необвързана регионална общност в лицето на Югославия. Колкото и да е парадоксално, първото протича мирно, второто – с много кръв.

В развитието на региона се намесва нов играч – Европейският съюз. За съюза това е нова ниша за разпростиране и влияние, за Балканите – атрактивна опция за съществуване извън познатите противоборства, спорове и войни за граници и суверенитет между националните държави. От ЕС се очаква да обедини Балканите, така както бе започнал да обединява останалата част от Европа. ЕС действително се беше създал, за да реши този проблем с идеята, че съществуващите граници в Европа не подлежат на промяна. Впоследствие беше започнал да се развива по друга линия – вътрешните граници в общността уж продължават да съществуват, но същевременно отмират, защото стоки, хора, капитали и услуги трябва да се движат безпрепятствено. Балканите се оказват за първи път в такава ситуация – на граници, които хем ги има, хем ги няма. Но отново някой друг определя дали, кога и доколко такива граници ще има, или не.

Паралелно с въпроса за границите Балканите отново се сблъскват челно с проблема за етносите и малцинствата. Междувременно в Европа е набрала инерция концепцията за мултилатерализма. Дебатът около нея се разгаря неимоверно около бежанската (мигрантската) криза. Може да се спори дали концепцията е принос към или пробив в европейската идея, но едно е ясно: миграцията към Европа не е от днес или от вчера. След Втората световна война беше нужна евтина работна ръка и голяма част от нея бе рекрутирана от ислямския свят. Отначало това се разглеждаше като временно явление, впоследствие обхвана поколения. Мултилатерализмът се сблъска с традиционното европейско виждане за нацията. Това нямаше как постепенно да не засили напрежението, този път не около въпроса за границите. Сегашната бежанска вълна напълно помете мултикултурализма, като някои дори официално обявиха доктрината за мъртва.
Като прибавим фактора тероризъм, имигрантите вече биват издигнати в ранг на заплаха за Европа. Те трябва да бъдат спрени! Къде? Още на подстъпите към “класическа” Европа – на Балканите. И тук, в региона, отново започват да се строят граници, при това не само виртуални, а напълно реални, от колове и бодлива тел. Като в концентрационни лагери! Само че тези граници не само спират прииждащите, но ограждат също Стара Европа от периферията. И без това тук винаги други са казвали дали, кога и доколко ще има граници. Или в случая едни ще пазят т.нар. външни граници, а други ще казват кой може да ги пресича и кой не. На това му казват днес “европейска солидарност”?!

Но тя, “солидарността”, действа предимно при регулиране движението на хора. Съзнателно не казвам “свободното”… При движението на стоки и капитали нещата са по-различни.

Тук стигаме до казуса Гърция, който е показателен в това отношение. Започвам от това, че Балканите така и останаха без план “Маршал”. Да “оправят” Балканите бяха пуснати МВФ и Световната банка. Техните строго рестриктивни мерки на практика спънаха развитието, а в случая с Гърция наложиха непосилни тежести, които забавят възстановяването.

Стигаме и до казуса Украйна, който застави Европа да избира между принципа за нерушимост на границите и правото на самоопределение, но навява мисли и за Балканите. Тезата за нерушимостта на границите осигуряваше стабилност в Европа и на Балканите в периода 1945-1992. Разпадането на СССР роди 15 независими държави (включително Русия), извади от съветска орбита осем държави от Централна и Източна Европа, Чехия и Словакия нежно се разведоха, потенциални разводи са надвиснали над Великобритания, Испания, Белгия (не им го пожелавам!). Най-драматично се развиха събитията в Югославия, появиха се шест независими държави след кървави войни. Европейците приветстваха всичко това, а някои събития, особено в Косово, сами “инженираха”.

Ако днес има три основни кризисни ситуации за ЕС – финансово-икономическата криза (олицетворявана предимно, но не само от Гърция), предизвикала и институционални сътресения; имигрантският наплив от ислямския свят; конфликтът в Украйна, – то и трите влизат в Европа през Балканите. Тоест ние на Балканите сме пак буфер между външния кризисен потенциал и сърцевината на Европа, както много пъти в историята. Това, което получаваме днес като “бонус”, е “доверието” да предпазваме “истинската” Европа от нашествието на “варварите”, но без Шенген за българи и румънци; “честта” да бъдем форлойфер в марша срещу “руската заплаха” и “отговорността” да възпираме “руската експанзия” – военна, политическа, икономическа, културна, както и “привилегията” да бъдем опитно поле за всякакви икономически и социални експерименти. И ако идеята за “Европа без граници” започва да се пропуква, а границите се възстановяват не само ментално, но и физически, то това започва пак тук – на Балканите. И ако в Европа и ЕС в частност се оформят интереси на 4-5 групи държави, то Балканите отново остават заедно в периферията на “общия” интерес.

Нищо ново на базисно равнище в сравнение с края на ХІХ и целия ХХ век. Историческият ракурс остава непроменен.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (11)

 1. Не раазбрахте ли, че без РУСИЯ НИЕ СМЕ ОБРЕЧЕНИ. ПАСИ хващай си задника и у ИЗРАИЛ. Южен поток и Белене да построим! Те ще ни пазят, а не сълзивия БОРИСОВ. НАТО! Къде си? Нали много се ерчиш? МОСКВА, МОСКВА! кат нея няма втора. Тя е нашата опора и т.н. Да свалим санкциите от Русия и да сключим договор да ни пази. А такива като ГЕРБ и ПАСИ да отиват с НАТО и с ЕС. Нали ни направихте втора категория хора. Защо КРИМ отиде към РУСИЯ? Защото в Украйна не може да се живее свободно. Питам правителството, кой ни е питал да влезем в НАТО и ЕС.? Нали ПУТИН каза да го питаме.

 2. ДРАГИ МИ ТРОЛОВЕ -ВМЕСТО ДА ПРАЩАТЕ ТОЗИ ИЛИ ОНЗИ ТУК И ТАМ , НОСЕНИ НА КРИЛАТА НА ГОЛЯМА И ЧИСТА ЛЮБОВ КЪМ РУСИЯ ИМАМ ПРЕДЛОЖЕНИЕ КЪМ ВАС ,КОЕТО НАДЯВАМ СЕ СПОДЕЛЯТЕ. СЕГА НЕ СЕ ИСКАТ ИЗХОДНИ ВИЗИ И НЕЗАБАВНО МОЖЕТЕ ДА ОТЛЕТИТЕ ЗА СТРАНАТА , КОЯТО ВИ Е ПО БЛИЗКА ОТ БЪЛГАРИЯ . ТАКА ЩЕ СЕ ИЗПЪЛНЯТ ВСИЧКИТЕ ВИ СЛАДОСТРАСТНИ МЕЧТИ И ЖЕЛАНИИЯ !?!?!?НЯМА ДА ИМА НАТО И ЕС , КОИТО ТРОВЯТ ДНИТЕ ВИ И ИМАТЕ КОШМАРИ ПРЕД НОЩИТЕ .С ТОВА НЕЗАБАВНО ОТПЪТУВАНЕ ЩЕ СЕ ОТЪРВЕТЕ ОТ ТЕРЗАНИЯТА СИ ……..

  1. Тц. Кефи да дразним шизо кат теб…
   Панимайш?

 3. Всеки анализ на Балканите, избягващ Косово, е политкоректна боза. Сори, но това е очевидно.

  Бъдете здрави!

 4. Току що не ни приеха един интересен пост по темата. труд го прави много често с нашите постове. Не ги приема, но после виждаме същите теми, идеи, и по тях написани статии. Даже и някои думи използвани точ в точ:))) Това май се наричаше плагиатство:))) хахаах

 5. Благодарение на Запада и на бомбите на НАТО, главно американски, близо до нас бяха създадени 2 изкуствени мюсюлмански държави – Босна и Косово. В Косово, за благодарност, издигнаха паметник на Бил Клинтън и предоставиха терен за голямата американска военна база Бондстийл, в която Бил Клинтън произнесе реч, че Балканите трябва да прегърнат мюсюлманските ценности и Православието трябва да бъде изтласкано от региона. В Родопите шетат чужди емисари и работят за създаване на т.н. „помашка“ нация. Преди 2 дена Велизар Енчев съобщи по БНТ за изказване на американския посланик Рубин тези дни, че „бъдещето на България е на мултиетническа и мултирелигиозна държава“, което противоречи на българската Конституция, според която България е еднонационална държава, в която има етнически и религиозни групи, но не и национални малцинства, защото България не е присвоявала чужди територии заедно с чуждо население. Обратното – ние граничим отвсякъде с български земи и българско население, подложено на геноцид, асимилация и всякакви гонения и преследвания, срещу които България не е предприемала действия, за да не „засегнем“ съседите. Даже и в момента, когато Ердоган и Турция се намесват пряко в изборите в България, като призовават и поощряват със стимули българските изселници да гласуват за протурската партия ДОСТ, Борисов призовава да се смекчи тонът към Турция, сакън, да не би да раздразним неговия приятел и брат Ердоган.

  1. Така е кат слушаме демократични уроди дет субсидират дианета в своите държави, за да помогнат на интеграцията.

 6. Т.нар. “протурска“партия е незаконна. Никъде по света няма такива партийчки. Кой гласува за незаконноста и престъпленията? Защо бобко, един болен човек, още не е в болница.?Ръководството на една суверенна държава е наложително да бъде провеждано от най-добрите й, здрави, честни, почтени деца! Не гласувайте и не участвайте в политиханските фиести на тунеядците. най-нискокачествена прослойка на България. Все едно ‘избирите“ще са фарс. Ние не гласуваме и никой от нашите френдове по света и у нас не го прави. Нашите деца, които имат български паспорти, също сме ги посъветвали да не го правят. Да излезем от еско и пр, сатанински антибългарски орханизацийки. Дошло е време:)!!!

  1. Холандците вече си имат турска партия.

 7. Да чухме за нея. Не разбрахме обаче дали е приета или само се готвят да се балотират и провъзгласяват:) То по тая логика скоро ще трябва да си изработят и африканска партия. Центъра на Амстредам, поне това, което видяхме преди 2 г, е африкански:) Значи, че в сащ и канада трябва да се открият също арабски, африкански, индийски, индиански и пр. партийчки и всичките да се спонсорират от съответното си население. Тунеядците знаят как да не бачкат и да са на топа:) И затова се е започнало масово интер движение срещу полит партии от световен мащаб:) Тия навсякъде са една и съща напаст влечуги:)))

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.