Изнасяме мед, сирене и кашкавал за арабския свят

Бавното издаване на визи стопира инвестициите ни, предупредиха чуждите предприемачи

България може да изнася традиционни храни като мед, сирене и кашкавал за Саудитска Арабия. Освен хранителни продукти интерес има и към български козметични стоки, стана ясно на бизнес форум в София, в който участваха български и арабски фирми. Имаме голям неизползван потенциал в много икономически области, освен козметиката и хранителната индустрия, като туризъм и енергетика, заяви заместник-министърът на икономиката Александър Манолев.

Девет саудитски фирми са на официално посещение в страната ни, за да намерят български партньори за правене на бизнес, както у нас, така и в Саудитска Арабия. Компаниите са в секторите на енергетиката, здравеопазването и медицинското оборудване, производството на промишлени торове, оборудване за нефтения и газов сектор, бижутерия, застрахователна дейност, парфюмерия, химическа и минна промишленост и др. Президентът на една от компаниите, която се занимава с бижутерия, ще търси бг партньор за бизнес в петролно-химическата и строителната индустрия. Това може да разкрие много възможности за износ на български строителни материали или внос на петролни продукти у нас.

Припомняме, че в края на 2017 г. премиерът Бойко Борисов, заедно с министри и български компании, проведе официално посещение в Рияд, Саудитска Арабия с принц Султан бин Салман бин Абдулазиз Ал-Сауд. Тогава бяха обсъдени конкретни идеи за реализация на петзвездни хотели у нас и изграждане на инсталации за производство на енергия от възобновяеми източници.

Едно от големите предизвикателства за арабския бизнес у нас са визите, които към момента стопират инвестициите в страната ни, предупредиха представителите на арабските фирми. Според тях, заради забавени или напълно отказани документи за пребиваване в страната ни, много арабски фирми се отказват да направят вложения в България.

Коментари

Задължително поле