Изнасяме оръжие за Индия и Алжир

Износът на “Кинтекс” на боеприпаси и въоръжение почти се е удвоил през първото тримесечие на годината.

Експортът се удвои през първото тримесечие

ВМЗ-Сопот с печалба от 3,36 млн. лв.

“Ел Би Булгарикум” разработва препарати срещу холестерол и подагра

Износ на оръжие към Индия и Алжир в големи количества реализира държавното дружество “Кинтекс” през първото тримесечие на годината. Общият размер на отчетения експорт от компанията за тримесечието е 20,35 млн. лв., при 10,27 млн. лв. година по-рано. Това е записано в отчет за дейността на дружеството, изпратен в Министерството на икономиката.

Въпреки близо двойно по-големия износ, печалбата на “Кинтекс” за първото тримесечие е 2,49 млн. лв., при 4,72 млн. лв. година по-рано.

През второто тримесечие на годината износът на боеприпаси и въоръжение също ще бъде значителен, тъй като дружеството има подписани договори с министерствата на отбраната на Индия и Алжир.

Приходите от продажба на военна продукция на ВМЗ-Сопот нарастват с близо 23%. През първото тримесечие на годината те са в размер на 45,6 млн. лв., при 37,1 млн. лв. година по-рано. Печалбата на ВМЗ-Сопот обаче също намалява като за първото тримесечие е 3,36 млн. лв., при 4,74 млн. лв. за същия период на миналата година.

От изпратения отчет на държавното дружество “Ел Би Булгарикум” в министерството на икономиката става ясно, че то се занимава с разработка на препарати срещу холестерол и подагра. Дружеството работи по два проекта с външно финансиране. Първият е “Разработка на пробиотичен препарат, съдържащ биоактивни пептиди с антихипертоничен и имунорегулативен потенциял и български млечнокисели бактерии с благоприятен ефект срещу високия холестерол”. Финансирането е от ОП “Иновации и конкурентоспособност”. Вторият проект е “Разработка на иновативен бактериален препарат със здравословен потенциал срещу подагра и интестинални възпаления”, финансиран от Националния иновационен фонд.

С лиценз от “Ел Би Булгарикум” българско кисело мляко продават японската фирма “Мейджи” и финландската “Валио”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика