Внасят сигнал в прокуратурата срещу ръководителката на дома за деца с увреждания в Габрово заради насилие

Димитър Маргаритов: КЗП ще проверява зимните курорти поне месец и половина

Делян Добрев с нови обвинения: Елена Йончева е свързана с офшорни компании и кухи фирми

Директорът на училището, където учител удари ученик: Аз съм срещу насилието

Премахнаха 230 трошки от улиците на Шумен

Почина научнофантастичната авторка Урсула ле Гуин

От форума в Давос: Киберзаплахите и мръсният въздух са основните проблеми пред световната икономика

Тръмп ще призове Ердоган за „деескалация на ситуацията“ в Африн

Жителите на айтоското село Мъглен ходят в кал близо десетилетие заради недовършена канализация

33 загинали и над 70 ранени при терористично нападение в Бенгази

В София са направени обработки със смеси срещу заледяване

Хеликоптери евакуираха 150 души в Италия след падане на лавина

Въздушни удари на САЩ са ликвидирали близо 150 терористи от ИДИЛ в Сирия

Путин и Ердоган обсъдиха ситуацията в Сирия и операцията на турската армия в района Африн

Шефът на ЦРУ: Северна Корея е все по-близо до момента, в който може да застраши САЩ с ядрено оръжие

Износът за ЕС нараства с 6,8%

Снимка: Архив

Търговията на България със страни от Европейския съюз (ЕС) се засилва на годишна база през първите единадесет месеца от миналата година, като и при износа, и при вноса се отчита ръст в обемите, показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Износът за ЕС нараства с 6,8% през периода януари – ноември 2016 г. в сравнение със същия период на 2015 г. и е в размер на 28,707 млрд. лева

Основни търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция и Франция, които формират 64% от износа за държавите членки на ЕС.
През ноември 2016 г. износът за ЕС се увеличава с 12,8% спрямо съответния месец на предходната година и е на стойност 2,78 млрд. лв.

През периода януари – ноември 2016 г. в сравнение с година по-рано най-голям ръст е отбелязан в секторите „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн” (27,7%) и „Химични вещества и продукти” (21,8%). Най-голям спад се наблюдава в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти” (18,6%).

Вносът на България от ЕС през периода януари – ноември 2016 г. се увеличава с 1,9% спрямо същия период на предходната година и достига 30,877 млрд. лв. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Гърция и Полша.

През ноември 2016 г. вносът на България от държавите членки на ЕС нараства с 1,7% в сравнение с ноември 2015 г. и е в размер на 3,098 млрд. лева.

Значително процентно увеличение е отчетено в сектор „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн” (10,4%). Най-голямо намаление се наблюдава в сектор „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация“, с изключение на горивата (16,3%).

Външнотърговското салдо (износ – внос) на България с ЕС от началото на 2016 г. до края на ноември е отрицателно и е на стойност 2,17 млрд. лева. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е отрицателно и е в размер на 717,7 млн. лева.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.