На 19 юли 2019 да почерпят

Президентът Радев: За някои е важно да спечелят те, пък ако ще, да загуби цял народ

Токов удар причинил срива на БТВ

БТВ спря за половин час

5G мрежите спъват подслушването на престъпници Европол се жалва, че няма ресурс за битка при новите телекомуникационни системи

Урсула фон дер Лайен заяви, че Европейският съюз не иска твърд Брекзит

Три от три за Хубчев, „Левски“ продължава напред в Европа

Над 100 безплатни културни събития Йорданка Фандъкова представи лятната арт програма на София

Кръводаряване в деня на Левски

Обвинената за подкуп бивша шефка на ТЕЛК-Ловеч е на свобода срещу 3000 лева

Наесен поскъпват ваканциите, купени през туроператори Заради данъчна наредба фирмите фалират или се местят в чужбина

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 19 юли 2019

Отхвърлиха намаляване на ДДС върху лекарствата

Разследват мним архитект във Велико Търново 60-годишен строителен техник години наред се титулувал без да има ценз

Кадър на ДАНС поема военното разузнаване

Износът за ЕС нараства с 6,8%

колона, тирове, ТИР

Търговията на България със страни от Европейския съюз (ЕС) се засилва на годишна база през първите единадесет месеца от миналата година, като и при износа, и при вноса се отчита ръст в обемите, показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Износът за ЕС нараства с 6,8% през периода януари – ноември 2016 г. в сравнение със същия период на 2015 г. и е в размер на 28,707 млрд. лева

Основни търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция и Франция, които формират 64% от износа за държавите членки на ЕС.
През ноември 2016 г. износът за ЕС се увеличава с 12,8% спрямо съответния месец на предходната година и е на стойност 2,78 млрд. лв.

През периода януари – ноември 2016 г. в сравнение с година по-рано най-голям ръст е отбелязан в секторите „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн” (27,7%) и „Химични вещества и продукти” (21,8%). Най-голям спад се наблюдава в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти” (18,6%).

Вносът на България от ЕС през периода януари – ноември 2016 г. се увеличава с 1,9% спрямо същия период на предходната година и достига 30,877 млрд. лв. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Гърция и Полша.

През ноември 2016 г. вносът на България от държавите членки на ЕС нараства с 1,7% в сравнение с ноември 2015 г. и е в размер на 3,098 млрд. лева.

Значително процентно увеличение е отчетено в сектор „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн” (10,4%). Най-голямо намаление се наблюдава в сектор „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация“, с изключение на горивата (16,3%).

Външнотърговското салдо (износ – внос) на България с ЕС от началото на 2016 г. до края на ноември е отрицателно и е на стойност 2,17 млрд. лева. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е отрицателно и е в размер на 717,7 млн. лева.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.