Износът ни за Китай нарасна с 20%

През февруари има ръст както на износа, така и на вноса.

През февруари външната търговия се увеличава

Вносът от Русия с 28% спад

Износът на странта ни за Китай нараства с 19,5% през първите два месеца на годината и достига 310 млн. лв., показват данни на НСИ. През февруари външната търговия леко се оживява като има ръст, както на износа, така и на вноса – съответно с 2,8% и 2,6%. Но заради спада във външната търговия през януари, общо за първите два месеце на годината експортът намалява с 1,7%, а вносът е по-малък с 2% на годишна база.

По отношение на основните групи стоки, през първите два месеца на годината има 20% ръст на износа за страните извън ЕС на необработени материали, негодни за консумация, до близо 350 млн. лв. Износът на машини, оборудване и превозни средства се увеличава минимално до 545 млн. лв. Но при износа на редица групи стоки за страните извън ЕС има спад. Например износът на храни и живи животни намалява със 17%, на безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн – с 34%, и на минерални горива и масла – с 55%.
Освен за Китай, значително нараства износът за Либия (+72,8% до 118 млн. лв.) и Израел (+28% до 32 млн. лв.).

Най-много нараства вносът от Бразилия (+677% до 77,7 млн. лв.). Вносът от Русия намалява с 28,5% до 664 млн. лв. Това вероятно се дължи на по-ниската цена на горивата.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес