Изобретенията на белите мъже

Докога ще се правим, че произходът не играе никаква роля в нашия свят

В едно демократичното общество ''Големият брат'' не решава кой да процъфтява и кой да се бори в общия кошер

Влакове, самолети, автомобили, ракети, телескопи, гуми, телефони, радиостанции, телевизия, електричество, атомна енергия, компютри и факс машини. Всичките тези чудеса станаха възможни, благодарение на ума и духа на хората с имена като Ампер, Бел, Казели, Едисон, Ом, Фарадей, Айнщайн, Коен, Телър, Шокли, Херц, Маркони, Морз, Попов, Форд, Волта, Мишелин, Дънлоп, Ват, Дизел, Галилео и други „мъртви бели мъже“.

Всички доклади показват, че икономиката е процъфтявала и ще продължи да процъфтява, но малцина разбират защо е така. Мразя да разочаровам своите приятели от радикалната левица, но това няма нищо общо нито с Бони и Клайд, нито със семейство Клинтън, нито с Демократическата партия, нито с която и да е друга партия.

Това, което ще кажа, е равносилно на богохулство в този политически коректен ден и възраст, но все пак истината си е истина. Докога ще се правим, че произходът не играе никаква роля в нашия свят - и става дума за произхода на изобретенията, науката, технологиите и икономиката на света, в който живеем?

Настоящият ни икономически бум се дължи на революцията в електрониката и компютърните технологии. Но тези неща не са възникнали от само себе си. Те имат проследим произход. И всичките тези наши „бумове“ през цялата наша история имат един и същи произход.

И в това няма никаква мистерия. Просто погледнете списъка с имената във вашите книги по история и техния национален произход. По-голямата част от „бума“ в миналото и настоящето са породени от гениалността и изобретателността на онзи „най-презрян“ от останалите полове, ужасният бял мъж или, по-точно, от конкретните, отделни бели мъже. И това не е да се дискредитират многото приноси, които са дошли при нас от небелите, но факт си е факт. Нашите най-важни и последващи изобретения идват почти изключително от белите мъже.

Ако желаете, прокълнете мен или всички бели мъже, но това не променя нищо. Но ако ме наречете лъжец, ще трябва да излезете с доказателствата, че греша. Не забравяйте, че аз не казах, че няма важни приноси и от страна на небелите, а казах че в огромното мнозинство това е принос на белите. Разбира се, знам за тези неща като китайците и барута, но те не отидоха много по-далеч от фойерверките и пиротехниката.

Да, знам и за пирамидите и строителството на храмовете на инките в Южна Америка и за числата на арабите. Но, бихме ли имали атомната физика и електричеството, ако не бяха древните гръцки философи, които например имаха идеята, че цялата материя се състои от малките атоми? Аристотел (V век, пр. Хр.) е използвал електрическите заряди за лечение на подагра! Архимед възприема центъра на тежестта на твърдите тела, цилиндрите и сферите.

А след това основните открития на гръцката цивилизация отиват при римляните и след падането на Рим те преминават към по-късните европейци, които са разширили това наследство на научното познание. В съвремието тези идеи са разработени от европейци като Волта, Ампер, Ват, Бел, Едисон и Айнщайн, които осигуряват основата за повечето технически чудеса на днешния ден. И всичките те са бели мъже.

Може би сте получили своето просветление в една от институциите за образование на Бръшляновата Лига. Може би от там сте научили, че всичко е в резултат от белия расизъм и потисничество. Че всеки път, когато един потенциален Айнщайн, Едисън или Форд се появи в Третия свят, един бял ударен отряд ще нахлуе и ще го елиминира, преди да е имал шанса да се докаже. Или може би в техните училища са отказвали да го учат на езика на ебониката (от думите абанос и фонетика и е термин, който първоначално е бил предназначен за езика на всички хора, произхождащи от черните африкански роби). Или може би са нямали подходящите детски заведения. Или може би нашият бъдещ иноватор ще произхожда от „нефункционално за обществото семейство“.

Но фактите ни казват, че много от великите мъже са реализирали своя гений с голям личен риск, като астронома Галилей, който доказа, че земята се върти около слънцето. Той и други гениални и смели мъже отказаха да бъдат потиснати, дори ако това означаваше живота им. Те не биха позволили на нито една раса, пол, група или класа да ги възпрепятства, когато търсят истината и върховите постижения, независимо от цената, която ще платят.

Ако елиминирате, потискате или унижавате белия мъж, това е равносилно на убиването на кокошката, която е снесла златното яйце. И ако това е едно „утвърдително“ действие, тогава го изгонете от семейството и го научете, че той е провал за човечеството, а след това си пожелайте добруване на нашето общество. И само така, ние ще се превърнем в помийна яма от света на катраните.

Къде някога в историята е имало група човешки същества, които са създали нещо подобно на Магна Харта, или конституцията на САЩ, или безбройните животоспасяващи и подобряващи живота изобретения, на които сега се радваме?

Днес е сигурно и е вярно, че Китай е водил в света на технологиите и търговската изобретателност преди около 1000 години и е имал своите големи операции в добива на въглищата, барута, шестмачтовите ветроходни кораби и интензивното търговско предприятие. Но всичко се срина, след като неговите елити, отдавна закованите на своите постове мандарини, централизираха контрола, 1000 години преди Мао и смачкаха експанзията и изобретенията. Означава ли това, че трябва да седнем и да се оставим да ни управлява някой, само защото е бял мъж?

Разбира се, че не. Това просто означава, че не бива да потискаме никого, включително и белите мъже. Нека нашите дарове, дадени ни от Бога, да работят свободно в едно свободно и справедливо общество, освободено от потисничеството и тиранията на социалните инженери. И ако някой има дарба, повече от нашата, независимо от това дали е мъж или е бял мъж, трябва да сме му благодарни. Може би ние имаме всичко това, от тях, които по някакъв малък начин, са допринесли с нещо ценно за нас.

Така че, по един или друг начин, ние всичките сме в една и съща лодка.
Малко от нас наистина имат изключителни дарби. И повечето трябва смирено да приемат, че наоколо винаги има други, които са по-надарени от нас. В едно демократичното общество ''Големият брат'' не решава кой да процъфтява и кой да се бори в общия кошер.

(Превод за „Труд” – Павел Павлов)

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения