Изолацията на Русия

Руският газ броди като призрак

САЩ искат да станат доставчик на Европа

Темата за зависимостта от руския газ продължава като призрак да броди в западния лагер. Противниците на газопровода „Северен поток 2“ не се скъпят на претенции и критики. Според тях това не е никакъв икономически, а политически проект, той разделя Европа, игнорира интересите на Полша и прибалтийските държави за безопасност и поставя всички в зависимост от Русия. Тази критика заслужава да бъде приета сериозно. Но самата претенция става безпредметна, ако критиката се изчерпва с какофония от кухи политически фрази. В тях дразнят дори не противоречията, а липсата на компетентност и здрав разум. Съдейки по всичко, критиците не се ориентират в аспектите, лежащи на пресечната точка между политика, икономика, и утвърдената западна стратегия за сигурност. За тези критици политическото летоброене започва с падането на Берлинската стена, обединението на Германия и извеждането на съветските войски от Централна Европа.

Нуждите на Полша от защита с нищо не са по-големи от тези на всички останали страни-членки на НАТО. Всички тези страни са цели в обхвата на руските ракети, в случай, че има макар и малко вероятен обмен на ядрени удари между САЩ и Русия. А много от тези страни дори са много по-приоритетни цели, отколкото Полша. Този, в чиито гени няма нищо друго освен страх, е неспособен на партньорство в сферата на обезпечаване на сигурността в ядрения век.

Полската мелодрама е неубедителна, защото Полша със своите критики към „Северен поток 2“ преследва прагматични икономически интереси. САЩ искат да запазят за себе си европейския пазар за продажби на природен газ и да изместят от него Русия, като главен доставчик на газ в Европа. Полша пък се стреми да стане основен разпределителен център за американския втечнен газ. Отчитайки всички тези обстоятелства, трябва да си зададем въпроса дали критиците ги притеснява само „Северен поток 2“. Не стана ли тази тема нещо като трансмисия за пълзяща изолация на Русия от сътрудничество със Запада? Ако това действително е така, то ще има ужасяващи последствия за сигурността и икономическото развитие на европейския континент.

(Със съкращения, превод “Гласове”)

Коментари

Задължително поле