Запорираха сметки и имоти на кмета на Септември Марин Рачев и съпругата му

Откриха ДНК следи от заподозрения за експлозията в Лион

Без тениска на бала, моля! Благотворителността ви да е по мярка…

Българка в Лион: В момента, в който е избухнала бомбата, чухме силните писъци

Международен трибунал на ООН постанови Русия незабавно да освободи арестуваните украински моряци

Защо възрастните китайци нямат ставни болки

Задържаха трима за трафик на човешки органи в Косово

Отравят реформатора Мидхат паша в тъмницата Русенският валия построил железница и болници, създал модерното земеделско стопанство Образцов чифлик

Тръмп прикани японски бизнес лидери да увеличат инвестициите си в САЩ

Кандидатите за мястото на Тереза Мей вече са петима

Откриха обесен изчезналия мъж от Благоевград

Медицински екип е нападнат в Гоце Делчев при обслужване на адрес

Най-малко 50 души са пострадали при взрив на тайландско пристанище

Трима от ранените при вчерашното нападение в Лион са все още в болница

Момчето Ран пожела да тече боза от паметник-чешма на Людмил Кирков (СНИМКИ)

Изоставаме по ръст на икономиката

По-добре сме от Чехия и Латвия

Фирмите да внимават с партньори от Турция

Българската икономика изостава от страните в Централна и Източна Европа, сочи доклад на компанията в застраховането на кредитния риск Euler Hermes.

С ръст на БВП от 3% за третото тримесечие на 2018 година България е една от държавите в Централна и Източна Европа със забавен темп на развитие спрямо миналата година. За сравнение средният икономически растеж за региона е 4,3%.

“Данните потвърждават прогнозата на Euler Hermes за стабилен икономически ръст с леко забавяне у нас. Към момента системата за оценка на риска, която прилагаме, не дава индикации за най-високо ниво на тревога за нито един от секторите в българската икономика. Все пак продължаваме да следим с повишено внимание строителството и транспорта. Общият рейтинг на риск на България в системата на Euler Hermes остава непроменен – B2*, което е в средната зона.”, коментира Камелия Попова, управител на компанията за България.

Отличник в Централна и Източна Европа за периода е Полша с ръст на БВП от 5,7% спрямо същия период на миналата година. На второ място се нарежда Латвия с 5,5%, а третото е за Унгария с 5%. С по-бавен ръст от България са Литва с 2,7% и Чехия с 2,3% заради намалено производство и износ в сектора на автомобилостроенето. Въпреки известното забавяне на икономически растеж в Румъния, в края на третото тримесечие постигнатото ниво е 4,1%.

От компанията предупреждават българските фирми да внимават, когато сключват сделки с партньори от Турция и Румъния. Фискалните турболенции в Турция и индикациите за прегряване в румънската икономика, повишават риска за партньорите от България, обяснява Камелия Попова.

Прогнозата на Euler Hermes е регионът на Централна и Източна Европа да завърши 2018 година със среден ръст от 4,1%. Това е индикация за леко забавяне на темпа спрямо 2017 година, когато бе постигнат растеж от 4,7%.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Ако слушата лъжливата пропаганда на пъпеша бибитко и всички герберски шопари, в Германия и на запад трябва да ни завиждат, толкова сме цъфнали и вързали. Смърт на шопарите, свобода на народа. На оръжие братя, България трябва да оцелее и да я бъде, но таз сган шопарска иска да зачеркне родината ни.

  2. Кажете го на Боко, да видите как ще ви засипе с проценти, за да покаже че грешите.

  3. За деветмесечието нрастването на БВП е 2,7%, а официалната инфлация е 2% , т.е реалното нарастване е 0,7%. Преди 3 дни професор от УНСС в предаването на Н.Колев съобщи повишаване на цената на 23-те най-важни хранителни продукти от порядъка на 7%.Т.е. повишенията на РЗ до 10% са „изядени“ още сега.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.