На 22 август 2019 да почерпят

Плоскост от новострояща се сграда падна и удари човек в столицата

Брекзит без сделка е все по-вероятен Меркел против преразглеждане на споразумението

Повдигнаха обвинения на мъжа, който откърти ограничителите по ул. „Граф Игнатиев“

Адските жеги ни връхлитат по-често Данните на програмата на ЕС “Коперник” показват трайно затопляне

Путин: Русия ще разработва ракети със среден и малък обсег

Левицата в Италия иска да прави правителство Президентът започна консултации след оставката на премиера

Огън по глиганите изкомандва министър Танева Ще има норма за отстрел, миграцията пречи на преброяването

Борис Джонсън и Ангела Меркел обсъждат сделката за Брекзит

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 22 август 2019

Електронен отчет на ваксините поискаха лекари Джипитата не са съгласни с предложението да отпаднат някои приеми

НАП сами не си защитили данните от хакери

Владимир Путин: Русия иска да възстанови отношенията си с ЕС

65% от хората у нас резервират онлайн ваканцията си Последни сме по показателя в ЕС

Фабрини моли ЦСКА да го пусне

Изправят пред съда четирима, точили карти с данни на израелски банки за луксозни покупки и нощувки

Окръжната прокуратура във Варна изправя пред съда четирима, точили карти с данни на израелски банки за луксозни покупки и нощувки, съобщават от държавното обвинение.

Окръжната прокуратура във Варна внесе във Варненския окръжен съд обвинителен акт срещу руския гражданин В. Шеенн, естонския му съучастник С. Шарашенидзе и българите Т. Димитров и П. Борисов от Варна. Четиримата ще застанат на подсъдимата скамейка на 4 септември 2016 год. за използване на платежен инструмент  или данни от него без съгласието на титуляра – деяние  по член 249, ал. 1, пр. 2 от Наказателния кодекс, извършено в съучастие и като продължавано престъпление. Естонецът Шарашенидзе  е обвинен от Окръжната прокуратура във Варна и за прокарване в обращение на подправени платежни инструменти – престъпление по член 244, ал. 2, във връзка с член 243, ал. 2, т. 3 от Наказателния кодекс. Всички подсъдими по делото са осъждани.

Варненецът Т. Димитров и естонецът Шарашенидзе се запознали във френски затвор, където изтърпявали ефективни присъди за престъпления, свързани с източване на банкови карти. И след излизането си от затвора, естонецът продължил с престъпната си дейност. Купувал банкови карти от интернетсайт и след това  записвал данните им върху магнитната лента на гифткарти, които се ползвали в различни търговски обекти чрез ПОС-терминали и без използване на ПИН-кодове.

През 2013 год. Шарашенидзе и подсъдимият руски гражданин Шеенн решили да осъществяват престъпната дейност в България. Намерението им било да купуват с подправените карти скъпи вещи, да заплащат с тях ползвани услуги или да ги продават на трети лица срещу пари. Във Фейсбук естонецът се свързал с варненеца Димитров,за да го уведоми за идването си. С негово съдействие руснакът и естонецът били настанени в апартамент в комплекс „Иглика“ на Златни пясъци, собственост на свидетеля по делото Ал. Георгиев. Той им помогнал да закупят 30 гифткарти с наличие в тях на сумите от 20 лева от МОЛ – Варна, на 26 февруари 2013 г. След като източили паричните суми в тях с имитиращи покупки в магазина на Ал. Георгиев, записали върху магнитните им ленти данните от няколко израелски банки. Към престъпното трио се присъединил и другият варненец – П. Борисов, и четиримата станали неразделни.

С неистинските карти от 5 февруари до 7 март 2013 г.подсъдимите плащали нощувките си, купували си скъпи очила „Келвин Клайн“, „Прада“, плащали сметките си в заведения и бензиностанции. При предприетото претърсване на апартамента в комплекс „Иглика“  полицията открила и иззела над десет банкови карти, флашпамет и лаптоп. Изготвената съдебно-техническа експертиза на устройствата открила програми за прехвърляне на данни върху магнитните ленти на гифткартите,  стотици файлове с банкови данни, доказващи престъпната им дейност. Подсъдимият Шарашенидзе изготвял неистинските банкови карти, а заедно използвали ментетата, с които пазарували в скъпи оптики, плащали нощувките си в петзвездни хотели, дори сандвичите и напитките в различни оборотни заведения.

В хода на разследването мярката за неотклонение на подсъдимия Шеенн „Подписка“ била отменена от състав на Варненския окръжен съд в „Подписка“, както и забраната да напуска страната. Предприето е било издирването му,  обявен е и на общодържавно издирване, но не е открит.  На 11 април 2016 г. руският гражданин Шеенн е привлечен като обвиняем въпреки отсъствието му, като на привличането му е участвал упълномощен от него адвокат.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.