Изпращаме лятото с френско кино в зала „Славейков“

Филмовите прожекции на Френския институт в зала „Славейков“ изпращат лятото със специална програма, озаглавена „Съдби на жени“. От осми септември до осми октомври салонът ще предложи кино естетика на голям екран, вдъхновена от Жената като богиня, майка, светица, грешница, любовница, спътница, приятелка и създателка. 


Дамите в тези филми са силни, смели, същевременно чувствителни и крехки, но с уникално битие. Чувствеността на тези героини – влюбени, трафикантки на дрога, култиваторки на рози или монахини създава настроение и изпълва с хумор. Тъй като жените са на почит, програматорите са избрали и три френски актриси, чиито роли ще бъдат представени през три уикенда – Катрин Фрот на 9-ти и 10-ти септември, Жулиет Бинош на 16 и 17 септември и Симон Синьоре по време на ретроспектива, с която ще завърши поредицата на 7-ми и 8-ми октомври. 


Всички филми са със субтитри на български език, а входът е с билет (стандартна цена 7 лв. / намалена цена 4 лв.) или с абонаментна карта. Пенсионерите и абонатите на Френския институт се ползват от намалената тарифа за прожекциите.
Селекцията стартира този четвъртък с прожекцията на пищната и скандална нова драма на легендарния Пол Верховен „Бенедета“ с Шарлот Рамплинг, Виржини Ефира, Ламбер Уилсън и Дафне Патакиа.


Майсторът на провокацията в киното Верховен („Първичен инстинкт“, „Зов за завръщане“„Звездни рейнджъри“) ни пренася в ренесансова Италия. Младата монахиня Бенедета страда от смущаващи религиозни и еротични видения. Тя е избрана за игуменка заради странните си способности, но скоро възникват съмнения, че има „свръхестествен договор с Исус“. Постепенно отношенията й с нейната помощничка се превръщат в романтична любовна връзка.
На 9-и септември от 18:30 часа е прожекцията на „Акушерката“ с великата дама на френското кино Катрин Деньов. В тази ярка и очарователна драма тя и Катрин Фрот споделят екрана за пръв път.


Ето го и сюжета: „Клеър е чудесна и способна акушерка, която има естествен талант да изражда бебета, но с наближаване края на кариерата си, тя започва да поставя под въпрос мястото и уменията си.
Един ден, тя провежда странен телефонен разговор, с глас от миналото – Беатриче, екстравагантната и безгрижна любовница на починалия й баща, която има важни и неотложни новини и иска да я види отново, 30 години след като е изчезнала без следа.


Различни във всяко отношение, Клер – свръхсъвестна, а Беатриче – със свободен дух и обичаща живота, двете жени ще се научат да се приемат една друга, а разкриването на стари тайни ще компенсира изгубените години.“
В събота Френският институт предлага „Създателката на рози“ на Пиер Пино. Катрин Форт играе централната роля в тази история голяма розопроизводителка, която днес е на ръба на фалита и рискува да бъде погълната от мощен конкурент. Вера, вярната й секретарка, намира решение, като назначава трима работника без никакъв опит в градинарството, в процес на трудово приобщаване… Във време, когато всичко ги отличава, те се впускат в необикновено приключение, за да спасят малкото земеделско стопанство. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино