Изравят останките на топ гангстер за документален филм

Обира 24 банки и 4 полицейски участъка

Тялото на известния американски гангстер от 1930-те г. Джон Дилинджър се очаква да бъде ексхумирано през септември от окования в бетон гроб в Индианаполис. Това ще се случи повече от 85 г. след убийството му от агенти на ФБР в Чикаго.

Предстоящото събитие е по инициатива на племенника на Дилинджър - Майкъл Томпсън, и телевизиония канал „Хистори Ченъл”, които заснемат документален филм за живота на гангстера. Ексхумирането има за цел да разсее различните конспиративни теории дали наистина е бил убит агенти на ФБР и погребан под името си в гробището „Краун Хил”. Част от тези теории са основани на факта, че след официалното му погребение бащата на Дилинджър поръчва разкопаването на гроба и покриването на ковчега с железобетонен чул и плочи.

Роденият на 22 юни 1904 г. в Индианаполис Джон Хърбърт Дилинджър е един от най-известните американски гангстери от годините на Великата депресия, сравним по слава може би единствено с Ал Капоне. С голямата разлика, че историите около неуоловимата „Банда на Дилинджър”, която за по-малко от година успешно обира 24 банки и четири полицейски участъка в четири различни щата са го издигнали до ранга на народен герой в САЩ.

Само ФБР настоява да се споменава всеки път, че в цялата история имат десет невинни жертви, паднали под куршумите на безскрупулния Дилинджър и съучастниците му. За цялата му „кариера” обаче успяват да му повдигнат обвинения само за едно убийство на полицай и никога не е бил съден за него, защото още преди началото на процеса бяга от затвора в Краун Пойнт, Индиана, с помощта на пистолет, издялан от дърво и боядисан с вакса.

Историята на Дилинджър завършва пет месеца по-късно - на 22 юли 1934 г. пред кино „Биограф” в Чикаго. Той е предаден от собственичката на бардак, където се укрива. На излизане от киното гангстерът се натъква на над дузина полицаи и федерални агенти и при опита му да избяга е застрелян.

Коментари

Задължително поле