Израелската армия обяви, че ще "наводни" Газа с помощи

Израел ще се опита да "наводни" ивицата Газа с хуманитарни помощи от различни входни пунктове, заяви снощи главният военен говорител на израелските въоръжени сили в момент, когато международният натиск за справяне с нарастващия проблем с глада в обсадения анклав се засилва, предаде БТА.

На фона на продължаващата от повече от пет месеца война в Газа хуманитарните агенции предупредиха, че възлизащото на 2,3 милиона души население на района е изправено пред нарастващ риск от глад, ако доставките на храна не бъдат рязко увеличени. Агенциите също така обвиниха Израел, че не прави достатъчно, за да гарантира, че до анклава достигат достатъчно помощи. 

Израел твърди, че не е поставил ограничения за количеството помощи, които ще допусне в Газа, и обвинява хуманитарните агенции за забавянето, но дори най-близките му съюзници все по-твърдо заявяват, че трябва да направи повече, отбелязва Ройтерс.

"Опитваме се да наводним района, да го засипем с хуманитарни помощи", заяви пред група чуждестранни репортери военният говорител контраадмирал Даниел Хагари.

Снощи въоръжените сили обявиха, че шест камиона с помощи от Световната организация по прехраната са влезли в северната част на ивицата Газа, където продоволствената криза е особено тежка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток