Израелските военни включиха Турция в списъка с потенциално опасни държави

Въпреки официалното поддържане на дипломатически връзки, за първи път израелското военно разузнаване включи Турция в списъка с държавите, които по негова оценка представляват потенциална заплаха за страната, пише The Times of Israel.

Отношенията между Израел и Турция са все по-напрегнати – според изданието лидерът на Анкара Реджеп Тайип Ердоган рутинно се изказва срещу еврейската държава и „позволява на палестинските терористични групировки да действат свободно в неговата страна“.

Въпреки оценката си, която всяка година се представя на взимащите решения за държавата, военните не виждат директна заплаха от пряка конфронтация с Турция в началото на 2020 г.

Оценката не описва подробно някаква конкретна заплаха от страна на Турция към Израел, а по-скоро показва, че политиката, провеждана от Ердоган, е причината за безпокойство.

През последните месеци Анкара засили експанзионизма си, провежда военни операции в съседна Сирия и предлага да се изгради газопровод до Либия, въпреки факта, че това вероятно ще доведе до нарушения в териториалните води на Гърция – съюзник на Израел, отбелязва изданието.

Коментари

Задължително поле