Израел обяви експертка от ООН за "персона нон грата"

Израел заяви днес, че забранява достъпа на специалния докладчик на ООН за палестинските територии Франческа Албанезе в еврейската държава заради нейни изказвания във връзка с атаката на "Хамас" от 7 октомври, които според израелските власти са антисемитски, предаде БТА.

Албанезе, която е независим експерт, назначен от ООН, разкритикува миналата седмица изявление на френския президент Еманюел Макрон, според което атаката на палестинското ислямистко движение "Хамас" срещу Израел е "най-голямото антисемитско клане на нашия век".

"Не, господин Макрон. Жертвите от 7 октомври не бяха убити заради това, че са евреи, а като реакция срещу потисничеството на Израел. Франция и международната общност не правят нищо, за да го възпрат", написа Албанезе в социалната мрежа "Екс".

В изявление израелският външен министър Израел Кац и израелският вътрешен министър Моше Арбел окачествиха думите на Албанезе като "скандални" и заявиха, че отсега нататък ѝ е забранено да влиза в Израел. Освен това те призоваха тя да се оттегли като специален докладчик.

Министрите уточниха, че имиграционните служби са били инструктирани да не издават виза на експертката.

"Ако ООН иска отново да стане компетентна организация, лидерите ѝ трябва публично да се разграничат от антисемитските изявления на своя "специален пратеник" и незабавно да я уволнят", заявиха двамата израелски министри.

Специалните докладчици на ООН са независими експерти, назначени от Съвета на ООН по правата на човека, на който докладват резултатите от изследванията си, отбелязва Франс прес..

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток