Израел, САЩ, Германия, Италия и Гърция проведоха военни учения за борба с руските С-400

Военновъздушните сили на Израел, САЩ, Германия, Италия и Гърция проведоха мащабни военни учения, в рамките на които, наред с други задачи,отработваха противодействието срещу руските системи за противовъздушна отбрана С-300 и С-400, пише “Независимая газета“.

Военновъздушната база „Увда“, разположена близо до град Беер Шева, в пустинята Негев, беше използвана за разполагане на самолетите на страните от НАТО. Маневрите, наричани „Син флаг“, се проведоха в продължение на почти две седмици - от 3 до 14 ноември. В тях участваха 800 войници и около 100 самолета, включително изтребители-бомбардировачи от пето поколение F-35.

Тъй като пилотите на израелските и натовските военновъздушни сили трябваше да усъвършенстват уменията си да проникват във вражеското въздушно пространство и да противодействат на системите за противовъздушна отбрана С-400 „Триумф“ и С-300 „Фаворит“, а страните от Алианса не разполагат със системата С-400, ролята на последната по време на ученията се изпълнявала от американската зенитно-ракетна система „Пейтриът“.

Коментари

Задължително поле