Изстреляната от Северна Корея балистична ракета е от нов тип, но не може да достигне американска територия

Русия обвини САЩ, че търсят начин да провокират Северна Корея, за да продължава с развитието на ракетната си програма. Вашингтон пък призова светът да скъса всякакви отношения с Пхенян. Експерти се обединиха около тезата, че изстреляната във вторник балистична ракета е от нов тип, но все пак не може да достигне американска територия.

Фактът, че Северна Корея продължава да изстрелва балистични ракети е достатъчен повод за пълна изолация на страната, каза посланикът на САЩ в ООН - Ники Хейли, на поредното извънредно заседание на Съвета за сигурност, информриа БНТ.

"Днес ние призоваваме всички страни да прекъснат отношенията си със Северна Корея. Заедно с пълното прилагане на санкциите, наложени от ООН, те би трябвало да скъсат дипломатическите си отношения с Пхенян и да ограничат военното, научното, техническото и търговското сътрудничество с режима на Ким Чен Ун", заяви Ники Хейли, посланик на САЩ в ООН.

Москва традиционно не се съгласи с призива на Вашингтон.

"Многократно сме заявявали, че налагането на санкции вече е изчерпано като вариант за действие. Всички приети досега резолюции са включвали и възобновяването на политическия диалог. И именно тази точка винаги е била пренебрегвана от американската страна", заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров.

Изстреляната ракета "Хвасон-15" е принципно нова разработка, а не модификация вече съществуваща оръжейна система. Това заяви южнокорейски военен представител. Разлики има в размера на ракетата, в устройството на бойната глава и в пусковата система.

Това твърди и руски военен експерт, според когото именно олекотяването на част от елементите е позволило по-дългия полет на ракетата. Тя обаче едва ли може да стигне Вашингтон или Ню Йорк, по-реалистично би било в обсега й да попаднат Хаваите, смята ракетния специалист.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят