10 години затвор за причинена тежка телесна повреда в Гърция при шофиране

Жилищната сграда в Пловдив, чийто покрив беше отнесен, остава обитаема

Борис Джонсън обеща да изведе Великобритания от ЕС на 31 октомври със или без споразумение

Коя е буквата на живота

Владимир Чуков: Арестуваните за трафик на мигранти са действали от години

Д-р Крис Проктър, главен научен директор на Бритиш Американ Табако пред „Труд“: БАТ трансформира тютюневата индустрия чрез иновации

Пожарът в ТЕЦ „Марица Изток 2“ е напълно загасен и няма замърсяване на околната среда Най-вероятно се касае за технически причини или човешка грешка

Тръмп ще се срещне с Путин на форума на Г-20 в Осака

Евакуираха 2500 души в малък германски град заради две неизбухнали бомби от Втората световна война

Спецпрокуратурата дава подробности за акцията срещу престъпна група за трафик на мигранти

Предупреждения за опасно време и днес, оранжев код в 4 области в страната

КЕВР обсъжда цената на природния газ

Съветът на коалицията ще заседава за партийните субсидии

Италиански мафиот избяга от затвор в Уругвай

Накъде след тежките присъди в Сегед „Камионът на смъртта“ и злодейският план за етническо размиване на Европа

Изтеглете безплатното приложение „Европейски път – Елена“

Инж. Дилян Млъзев, кмет на община Елена

 

Уважаеми съграждани и приятели на град Елена,

За мен е чест и удоволствие в навечерието на 21 май, Деня на светите равноапостоли Константин и Елена, когато нашият град чества своя празник, да отправя своя поздрав към Вас!

Елена е от градовете, към които не можеш да останеш безразличен. Еленчани може би не винаги го осъзнаваме, но гости на града споделят, че първата разходка из града е като завръщане към себе си – потъваш в тишината на калдъръмените улички, изгубваш се в птичите песни рано сутрин, а времето измерваш с ударите на камбаната на Часовниковата кула. И неусетно се влюбваш.

Елена е късче земя от България, раждало не само пазители на националния дух и борци за освобождение, но и новатори – високообразовани българи, създавали история и обръщали хода на историческите събития. Техните имена са известни на всички и ако започнем да изброяваме, рискуваме да пропуснем някого. Затова е достатъчно в ежедневието по-често да си спомняме за техните идеали и да черпим от тях вдъхновение за делата си.

Хубаво е да почитаме миналото, но е необходимо да се борим за достойно настояще и още по-добро бъдеще. Онова, което ще оставим ние, като еленчани, след себе си, е също толкова важно, колкото и да съхраним завещаното ни от предците. Осъзнавайки това, ние днес сме се насочили към съзидателното начало – осъществяваме проекти, които дават нов облик на Елена, организираме събития и празници, на които хора от цялата страна могат да се запознаят с града ни, да го обикнат и да се завръщат отново. Възстановяваме емблематични сгради и ги изпълваме със съдържание, създаваме места за отдих и спорт, реставрираме и поддържаме православните храмове, почитаме църковните празници, ценим и развиваме традициите, възпитаваме у децата си вяра в доброто и почит към религиозните и общочовешките ценности. Убедени сме, че само така ще опазим живо безценното си културно-историческо наследство и ще добавим нов живот към него.

Заслугата за това е на всеки един от Вас, еленчани по произход и душа; на децата, които ни радват на всеки празник и в делник; на онези, които учат, живеят, работят и развиват бизнес тук; на онези, които през най-активните си години са дали своя принос за развитието на града ни, но и днес не са безразлични към бъдещето му; на онези, които са далече от родния град, но продължават да се интересуват и вълнуват от всичко, което се случва тук, и ни подкрепят, според възможностите, които имат; най-после и на онези, които по един или друг повод са се докоснали до Елена, обикнали са я и са станали част от нас, бидейки съпричастни към идеята за нейното достойно бъдеще, в което искрено вярваме. На всички Вас – благодаря! Бъдете здрави, благоденстващи и удовлетворени от постигнатото!

Да е честит празникът на всички, които носят Елена в сърцата си, и да пребъде!

 

Безплатното приложение „Европейски път – Елена“ в удобен за четете формат можете да прочетете ТУК.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.