Изтъкнати специалисти създадоха Национална коалиция за превенция на заболяванията, свързани с HPV

Снимка: Анита Иванова

Национална, експертна, неправителствена коалиция за превенция на заболяванията, свързани с човешкия папилома вирус (HPV) създадоха изтъкнати специалисти в областта на вирусологията, онкологията, педиатрията и общата медицина, подкрепени от Световната здравна организация, Националната мрежа на децата и Портал на пациента. 

Специалистите се обединиха, мотивирани от тревожната статистика, която показва, че в България всеки ден умира една жена от рак на маточната шийка (HPV), а 44 жени се диагностицират с HPV. По време на дискусията "Коалиция HPV" стана ясно, че страната ни е на трето място в Европа по заболеваемост и на четвърто по смъртност от този тип рак, който се причинява от HPV.

Съществува ефективна профилактика – ваксина срещу HPV, но ваксиналното покритие в България е едва 3%, въпреки че ваксината е безплатна за момичета на 10-13 години.

Същевременно СЗО e подела инициатива до 2030 г. 90% от момичетата по света да получат ваксина срещу HPV.

Вирусологът проф. Радка Аргирова нарече учредяването на Коалиция HPV историческо събитие за България. Тя обърна внимание, че от съществуващите над 200 типа HPV, високорискови за ракови заболявания са 14 от тях, като най-канцерогенни са HPV16 и HPV18. А гинекологът доц. Илия Карагьозов бе категоричен, че над 90% от населението се среща с вируса поне веднъж в живота си, тъй като HPV се предава по полов път, при което хората рискуват да се разболеят от над 10 вида рак, сред които рак на маточната шийка, на вулвата, на пениса, на ануса, на орофарингса и дори на белия дроб. 

Онкологът д-р Антоанета Томова подчерта, че „в България свързаните с HPV над 10 онкологични заболявания се откриват често в напреднали стадии, а тогава лечението е много трудно или невъзможно. Затова трябва да насочим усилията си към профилактиката“.

За елиминирането на HPV е необходима широка информационна кампания и сексуално образование на децата, за да пожелаят те самите да се ваксинират и да настояват за това пред родителите си“, заяви представителят на офиса на СЗО за България доц. Михаил Околийски. 

„Педиатричната асоциация изпрати становище до Министерството на здравеопазването да се разшири обхвата на Националната програма за ранна профилактика на рака на маточната шийка. Така безплатни ваксини да получават не само момичетата, но и момчетата, защото те също са носители на инфекцията, а и потърпевши от нея. А възрастовият диапазон да се разшири и стане от 9 до 18 години“, съобщи доц. д-р Йорданка Узунова.  

Д-р Гергана Николова отправи предложение за родителите, които отказват да ваксинират децата си за HPV, да подписват декларация, която да остава в медицинското досие.

„Когато един родител се откаже да попълни декларация, която да седи в досието на детето, то той се натоварва с това, че лично е взел това решение. Тогава отказът става различен и той започва да се замисля. Смятам, че ще има промяна поне с около 20% относно ваксинацията за HPV. Крайно време е да се постараем да привлечем родителите на наша страна“, каза д-р Николова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве