Вижте Мегз без капка грим (СНИМКА)

Ученици представят в макети шедьоври на Колю Фичето На финала на национален конкурс в Младежкия дом във Варна

Ирански заместник-министър на здравеопазването е заразен с коронавирус (ВИДЕО)

Горски от Североизтока задържаха 3 каруци и кон

Българско семейство е сред блокираните в хотел в Тенерифе заради италианец с коронавирус

Набират потребители по програмата за грижа в домашна среда

Първи случаи на коронавирус в Хърватия и Австрия

Пътниците на полет от Техеран за Истанбул са поставени под карантина

Организират за първи път празника Сирни заговезни в Елена

Шофьор блъсна пиян пешеходец

Тръмп: Ако изгубя изборите, борсата ще се срине

Индия планира да закупи от САЩ отбранителна техника за над 3 милиарда долара

Чеченец от ИДИЛ се представял за Марадона в Албания

Арестуваха мъж, издирван за трафик на хора в Германия

Страните от ЕС могат да отменят временно Шенген заради коронавируса

Иисус и Иса – прилики и разлики

Християните вярват в Спасителя на име Иисус Христос, а мюсюлманите – в Иса-ал-Масих. Незапознатите често ги отъждествяват. Но между тези личности има повече разлики, отколкото сходства…

Сходства

Мариам – майката на Иса, забременява подобно на Мария без намесата на мъж. Както и Иисус, по време на пребиваването си на земята Иса върши чудеса. Например проговаря веднага след раждането си и казва, че е изпратен на Земята от Аллах. Освен това Иса лекува болни и възкресява мъртви точно както го прави Христос. „Ще изцеля слепия, прокажения и ще съживя мъртвите с позволението на Аллах“, се казва в Корана. Според свещената книга на мюсюлманите, когато чува молбата на Иса, Аллах поставя на земята маса с ястия, за да убеди апостолите в правдивостта на думите на главния пророк.

Иса е трябвало да бъде разпънат точно като Иисус. Според Корана, както и според християнски текстове, разпятието се извършва, но не е екзекутиран Иса.

Различия

За разлика от привържениците на християнската вяра мюсюлманите са уверени, че майката на Иса – Мариам, изпитва мъките на раждането като обикновена жена.

„О, да бях умряла преди това!“, крещи Мариам по време на раждането. Мюсюлманите освен това отричат и целомъдрието й.

Според Библията Мария зачева бъдещия Спасител едва след като се съгласява на тази отговорна мисия. Докато при Мариам се явява ангел, който просто й предава волята на Аллах. Тази заповед не предполага каквото и да е обсъждане или обмисляне.

Докато в християнската религия образът на Бога се представя като троичен и единосъщен: Баща, Син и Светият дух, в исляма Бог е един. Именно затова Иса не е син на Аллаха. Той е пророк и посланик, но не и самият Бог. Иса е обикновен човек, какъвто например е бил Адам.

Иса, както и Иисус, е трябвало да бъде разпънат. Но това не се случва. Вместо Иса е екзекутиран друг младеж, който доброволно се съгласява на тази смърт. Аллах променя облика му, така че е невъзможно да бъде отличен от пророка. А Иса той взема при себе си на небесата без каквито и да било мъчения.

Второто пришествие

Според исляма в дадения момент Иса се намира на небето. Преди самия край на света той ще се яви на земята, за да победи лъжепророка Даджал, който по това време вече ще е завзел властта, показвайки на хората различни чудеса.

Мохамед казва, че Иса е сключил брак с жена и той ще има деца. След няколко години Иса ще умре. Пророкът ще бъде погребан в Медина, където за него вече е приготвен гроб. Според завещанието на Мохамед редом с него е оставено място и за Иисус Христос…

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.