Икона на светец – хирург ще закриля лекари и пациенти на УМБАЛ Бургас

Иконата на Св. Лука бе дарена от отец Емилиан на изпълнителния директор на лечебното заведение д-р Мирослав Обрейков

Икона на светеца-хирург Св. Лука ще закриля лекари и пациенти на УМБАЛ Бургас. Иконата бе дарена навръх Възнесение Господне (Спасовден) от отец Емилиан на изпълнителния директор на лечебното заведение д-р Мирослав Обрейков.

„Св. Лука Кримски Чудотворец е закрилник на лекарите, а вярващите отправят към него молитви за изцеление. Затова навръх Спасовден решихме да направим това дарение на УМБАЛ Бургас”, сподели свещеник Емилиан Михайлов, който е председател на църковното настоятелство при храм „Св. Николай Чудотворец”.

Иконата е изработена в Украйна, в град Крим и пристигайки в България е осветена в бургаския храм в к-с „Меден рудник”. В светата обител има и голяма икона на Св. Лука, пред която миряните се молят всеки четвъртък.

„От сърце благодаря за искрения и чист подарък. Зарадвахте ме с жеста си към колегите и пациентите”, каза д-р Обрейков.

Св. Лука е бил сред водещите хирурзи на миналия век, благодарение на откритията и разработките му в сферата на местната упойка (т. нар. регионална анестезия). В своята практика той е извършил хиляди успешни операции, а заради невероятното му дело е канонизиран за светец от църквата.

Коментари

Задължително поле