Икономиката бие спирачки

Инвестициите през третото тримесечие на годината са с 8,4% по-малко спрямо същия период на миналата година.

Ръстът на икономиката се забавя. През третото тримесечие на годината ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) е с 3,2% спрямо същия период на миналата година, показват експресните данни на НСИ. Така продължава тенденцията за постепенно забавяне в развитието на икономиката. През предходните три тримесечия ръстът на БВП беше съответно 7,6%, 5,1% и 4,6%.

Редица държави от ЕС се представят по-добре от нас. Ръстът на икономиката на Кипър е с 5,4%, на Унгария с 4,1%, а на Испания с 3,8%.

Основният двигател на икономическия ръст е потреблението на гражданите. През третото тримесечие на годината крайното потребление е с 3% по-високо спрямо същия период на миналата година. Но заради високите цени, през последните тримесечия има тенденция за забавяне на ръста на потреблението.

При инвестициите през третото тримесечие на годината има спад с 8,4% спрямо същия период на миналата година, показват данните на НСИ.

През третото тримесечие на 2022 г. БВП в номинално изражение достига 44,539 млрд. лв., показват експресните оценки на НСИ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика