На 28 февруари 2020 да почерпят

Дневният хороскоп на Алена за петък, 28.02.2020

Почина началникът на отбраната ген. Андрей Боцев

ФБР пише за Хемингуей, Елвис, Ленън и Марлене Избрани текстове от личните досиета на знаменитостите

Жертвите на коронавируса в Италия станаха 17

Президентът връчи награди за отговорен бизнес

Емисиите от фини прахови частици в Стара Загора са под нормите

Нови 14 случая на коронавирус в Германия

Путин отказал да ползва двойници Предлагали му от съображения за сигурност

Трус с магнитуд 3,1 по Рихтер бе регистриран в Албания

Вирус истерия тресе България (обзор) В аптеките няма дезинфектанти, маски, термометри и противогрипни препарати

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 28 февруари 2020

Кметовете в община Сливен ще разясняват на хората за коронавируса, нюкясълската болест и инфлуенцата

Затвор за турски гражданин, причинил катастрофа с една жертва и трима ранени

Половин България пие незаконна вода (обзор) 2960 от водовземните съоръжения на територията на страната нямат разрешителни, но се ползват от градове и села

Икономиката забавя ръста си Потреблението, а не износът води до развитие на страната

На 11-то място сме в ЕС

Икономиката на страната забавя ръста си. През второто тримесечие на 2018 г. брутният вътрешен продукт (БВП) нараства с 3,4% спрямо същия период на миналата година и с 0,8% спрямо предходното тримесечие, обявиха от НСИ.

Това е най-малкият годишен ръст на икономиката за последните три години. Като основната причина за това е минималният ръст на износа – само с 1,7%, което е най-ниското ниво от близо четири години насам. Основната движеща сила на икономиката остава потреблението на гражданите и фирмите в страната, което се увеличава с 5%. Инвестициите също допринасят за ръста на икономиката. Те формират 21,2% от БВП на страната и нарастват с 4,6%. Ръстът на потреблението и на инвестициите води до сериозно увеличение на вноса – с 4,3%.

В ЕС има 10 държави, в които ръстът на икономиката е по-голям, отколкото в България, сочат данните на Евростат. Отличниците в ЕС са Малта с ръст от 5,7%, Полша (+5%) и Унгария (+4,6%). По-добре от нас се представят още Латвия, Литва, Словакия, Словения, Румъния, Кипър и Естония. Оказва се, че повечето страни в ЕС догонват най-богатите държави с много по-бързи темпове отколкото България.

През второто тримесечие на 2018 г. БВП възлиза на 25,913 млрд. лв., обявиха от НСИ. Това прави по 2240 долара или по 1882 евро на човек от населението. Делът на аграрния сектор в икономиката намалява с 0,8% за година и достига 3,3%. Индустрията също намалява дела си в икономиката до 29,3%. Само делът на услугите се увеличава и достига 67,4%, при 66,4% година по-рано.

Разширяването на икономиката на годишна база се определя от ръста при: Операции с недвижими имоти – 7,2%, Финансови и застрахователни дейности – 6%, Строителство – 5,9%, Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения – 4,9%, Добивна и преработваща промишленост; производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива – 3%.

07-1-1Резултати

Изработваме по 17,1 лв. на час

В страната работят 3,625 млн. души, а общият брой отработени часове от тях през второто тримесечие на годината е 1,516 млрд., обявиха от НСИ. На едно заето лице се падат по 7147,5 лв. от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, като всеки работещ създава средно по 17,1 лв. БВП за един час работа, сочат данните на НСИ. Създаденият БВП от един работник нараства с 3% на годишна база.

Най-голяма производителност имат заетите в индустрията. През второто тримесечие на годината всеки зает в индустрията създава по 16,8 лв. брутна добавена стойност (БДС) за един час работа. В сектора на услугите всеки зает създава средно по 15,2 лв. за час. Най-ниска е производителността на труда в аграрния сектор – само 2,7 лв. за един час работа.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. До кога да ви обяснявам, че не се забава ръстът, а растежът. През второто тримесечие на 2018 г. БВП възлиза на 25,913 млрд. лв., което е ръст. Ако го сравним с ръста през второто тримесечие на предходната година, ще видим какъв е растежът или нарастването. Последното може да се окаже отрицателна велчина, ако в действителност има намаление.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.