На 18 януари 2019 да почерпят

Германия: Никой не може да спре „Северен поток-2“

Принц Филип катастрофира

Алиша Кийс ще е водещ на музикалните награди „Грами“

Гори хранилище на химическия завод „Агрополихим“ в Девня

Депото за отпадъци в Кърджали от днес има компостираща инсталация

Петричкият Ескобар от 20 г. е недосегаем Село Тополница – Меката на дрогата в България

„Хийтроу“ е най-натовареното летище в света

Британското правителство: Втори референдум за Брекзит ще отнеме година

Осем души загинаха при взрив на кола-бомба в колумбийската столица Боготa

Гръцкото правителство прави копия на Договора от Преспа, ще информира гражданите

Силният вятър предизвика щети в Сливен

Банди разкостват къщи, села и заводи Свалят керемиди, греди и тухли, не оставят камък върху камък, оплакват се хората

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 18 януари 2019

Документите за F-16 при президента От „Локхийд Мартин” смятат, че сделка може да има до 9 месеца

Икономиката забавя ръста си Потреблението, а не износът води до развитие на страната

На 11-то място сме в ЕС

Икономиката на страната забавя ръста си. През второто тримесечие на 2018 г. брутният вътрешен продукт (БВП) нараства с 3,4% спрямо същия период на миналата година и с 0,8% спрямо предходното тримесечие, обявиха от НСИ.

Това е най-малкият годишен ръст на икономиката за последните три години. Като основната причина за това е минималният ръст на износа – само с 1,7%, което е най-ниското ниво от близо четири години насам. Основната движеща сила на икономиката остава потреблението на гражданите и фирмите в страната, което се увеличава с 5%. Инвестициите също допринасят за ръста на икономиката. Те формират 21,2% от БВП на страната и нарастват с 4,6%. Ръстът на потреблението и на инвестициите води до сериозно увеличение на вноса – с 4,3%.

В ЕС има 10 държави, в които ръстът на икономиката е по-голям, отколкото в България, сочат данните на Евростат. Отличниците в ЕС са Малта с ръст от 5,7%, Полша (+5%) и Унгария (+4,6%). По-добре от нас се представят още Латвия, Литва, Словакия, Словения, Румъния, Кипър и Естония. Оказва се, че повечето страни в ЕС догонват най-богатите държави с много по-бързи темпове отколкото България.

През второто тримесечие на 2018 г. БВП възлиза на 25,913 млрд. лв., обявиха от НСИ. Това прави по 2240 долара или по 1882 евро на човек от населението. Делът на аграрния сектор в икономиката намалява с 0,8% за година и достига 3,3%. Индустрията също намалява дела си в икономиката до 29,3%. Само делът на услугите се увеличава и достига 67,4%, при 66,4% година по-рано.

Разширяването на икономиката на годишна база се определя от ръста при: Операции с недвижими имоти – 7,2%, Финансови и застрахователни дейности – 6%, Строителство – 5,9%, Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения – 4,9%, Добивна и преработваща промишленост; производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива – 3%.

07-1-1Резултати

Изработваме по 17,1 лв. на час

В страната работят 3,625 млн. души, а общият брой отработени часове от тях през второто тримесечие на годината е 1,516 млрд., обявиха от НСИ. На едно заето лице се падат по 7147,5 лв. от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, като всеки работещ създава средно по 17,1 лв. БВП за един час работа, сочат данните на НСИ. Създаденият БВП от един работник нараства с 3% на годишна база.

Най-голяма производителност имат заетите в индустрията. През второто тримесечие на годината всеки зает в индустрията създава по 16,8 лв. брутна добавена стойност (БДС) за един час работа. В сектора на услугите всеки зает създава средно по 15,2 лв. за час. Най-ниска е производителността на труда в аграрния сектор – само 2,7 лв. за един час работа.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. До кога да ви обяснявам, че не се забава ръстът, а растежът. През второто тримесечие на 2018 г. БВП възлиза на 25,913 млрд. лв., което е ръст. Ако го сравним с ръста през второто тримесечие на предходната година, ще видим какъв е растежът или нарастването. Последното може да се окаже отрицателна велчина, ако в действителност има намаление.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.