Икономиката ни е четвърта в ЕС по ръст

Потреблението движи икономиката напред като нараства с 5,1%, при инвестициите ръстът е с 1,8%.

Заемите имат положителна роля

Ръстът на икономиката на страната през третото тримесечие на годината е 3,7%, обявиха от НСИ. Това нарежда България на почетното четвърто място в ЕС. Ръстът на Брутния вътрешен продукт (БВП) е по-голям само в Унгария (+4,8%), Естония (+4,1%) и Полша (+4,1%), сочат известните към момента данни на Евростат. Най-зле в ЕС се представят Италия (+0,3%), Германия (+0,5%) и Великобритания (+1%).

БВП на страната ни през третото тримесечие на 2019 г. възлиза на 31,764 млрд. лв. Спрямо предходното тримесечие ръстът на икономиката е с 0,8%, а на човек от населението се падат по 4544 лв. от БВП.

През тримесечието най-голям ръст има в сектора на финансите и застраховането - с 6,4% на годишна база. Това основно се дължи на сериозния ръст на ипотечни и потребителски заеми. Което пък се дължи на засиления интерес към покупка на жилища и желанието на хората да харчат повече за обзавеждане и подобрения в дома. Това се потвърждава и от добрите данни за секторите „Строителство” и „Операции с недвижими имоти”, където ръстът е съответно с 4,7% и 4,2%.

Коментари

Задължително поле