"Илинденска Македония" отпадна, Скопие и Атина продължават преговорите в Брюксел

Ден преди обявеното продължение на преговорите в Брюксел вече е ясно, че нито една от страните не е отстъпила значително от позициите си по спора за името на Македония, коментира македонската телевизия Канал 5.

Посредникът от ООН Матю Нимиц съобщи вчера, че споразумение не е постигнато, от което става ясно, че Гърция официално е отхвърлила предложението на македонската страна за името "Република Илинденска Македония". Атина продължава да настоява името да бъде избрано между четири от предложенията на Нимиц, които имат някакво определение пред "Македония". Вчера гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, чие ако бъде договорено такова име, това ще бъде "голяма победа" за Гърция.

Македонският премиер Зоран Заев още преди няколко месеца каза, че от четирите предложения на Нимиц взаимноприемливи са само трите с географско определение, но Скопие не приема предложението "Нова Македония".

От трите останали варианта най-голям шанс досега се даваше на определението "Горна", но според коментари в гръцките медии в Ню Йорк това предложение е било отхвърлено от македонския външен министър Никола Димитров и сега като най-сериозно решение остава "Северна Македония".

Главният проблем, който все още не е решен, е обсегът на употреба на името. Гърция иска то да бъде "ерга омнес", за всеобща употреба, с внасяне на поправки в македонската конституция, но Македония приема това само за предложението "Илинденска Македония". Македонската страна е готова да приеме предложенията на Нимиц само като име на държавата за външна употреба.

Нимиц предложи компромисно решение за етапно приемане на определението пред името - в началото то да важи за външна, а след това, при присъединяването към Европейския съюз, и за вътрешна употреба. Това предложение засега се отхвърля и от двете страни по различни съображения.

Всички погледи сега са насочени към Брюксел. Там, както обяви Нимиц, ще се състои нов кръг преговори, но други подробности не са съобщени. Според някои медии срещата на двамата външни министри ще се състои в понеделник, но Нимиц вероятно няма да присъства на нея.

Целта все още е решението да се приеме през следващите няколко седмици, а споразумението за името да бъде подписано от премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас към средата на юни, непосредствено преди срещата на върха на ЕС, на която Македония очаква да получи дата за започване на преговори за членство в съюза.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа