Илияна Йотова: Българските опълченци ни оставиха най-големия завет - eдинението

Най-големият завет, който ни оставиха българските опълченци, е единението. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на церемонията по отбелязването на 140 годишни от епичните боеве на връх Шипка, която се проведе пред паметника на Опълченците в София.

„Българската история показа, че можем да пазим този завет в манастирите и килийните училища, във въстанията и сраженията, както и в домовете си, опазвайки духа на една велика народност. Подвигът на Шипка не е само в праха на мъртвите, а дълг на живите”, подчерта вицепрезидентът.

Според Илияна Йотова не е достатъчно само да помним подвига, съхранен в каменните паметници, страниците на книгите и в дните, които отброяват годишнините. „Често поглеждаме към миналото като на непресъхващ извор на гордост и търсим упование и поуки, но това не е достатъчно, ако нямаме големи български каузи днес, както и волята да ги осъществим”, посочи вицепрезидентът.

По думите на Илияна Йотова сме длъжни да търсим онова, което може да ни накара да се чувстваме сплотени като нация, а институциите трябва да знаят как се развива държавност, как се опазва българщина и как се отговаря на очакванията на хората. „С всяко дело, с всяка крачка и всяко решение трябва да следваме завета и подвига на българските опълченци“, допълни вицепрезидентът.

Илияна Йотова припомни, че българският писател класик Иван Вазов пише одата „Опълченците на Шипка”, за да събуди българската съвест и самочувствие, а чешкият художник Ярослав Вешин запечатва в прочутото си платно образа на опълченеца Никола Корчев със светинята, Самарското знаме, в ръце – поразен от достолепието на един българин, който е забравил себе си, защото помни Родината.

„Има един връх в България, който се извисява над всички останали. Не по височина на метрите, а по височината на саможертвата и куража. В сърцето на всеки българин Шипка е най-високото и епично място, защото там преди 140 години шепа опълченци заедно с руски воини защитиха не само прохода, а българската чест. Изковаха свободата и се превърнаха в герои. Те не го направиха, за да запишат имената си в историческия летопис, макар и останали завинаги в него, не го направиха за слава и награди, а защото вярваха в народа си, езика си и в българщината”, заяви вицепрезидентът.

На паметника на Опълченците беше отслужена литургия в памет на загиналите герои в Шипченската епопея и бяха поднесени венци и цветя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България