Илияна Йотова в Истанбул: Сигурността на Черноморския регион е важна за сигурността на цяла Европа

„Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество трябва да увеличи ефективността си и да стане достатъчно силна, за да промени посоката към реална политика на вътрешно регионално сътрудничество“. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова по време на  срещата на върха за отбелязване на 25-годишнината от основаването на организацията на ЧИС в Истанбул, съобщиха от пресслужбата на президентството.  На форума присъстваха президенти и министър-председатели на Молдова, Гърция, Руската федерация, Румъния, Грузия и Турция.

Според българския вицепрезидент ЧИС има потенциал да се превърне в допълнителен фактор за свързването на националните пазари в региона. „ЧИС трябва да докаже значението си, като инициира конкретни проекти във важни сфери на регионалното сътрудничество в Черноморския регион – енергетика, транспортна инфраструктура, сигурност и околна среда, подчерта Илияна Йотова.

Вицепрезидентът посочи важността на отношенията с Европейския съюз и добави, че е време за по-прагматични действия между двете организации.

От друга страна, държавите-членки на ЧИС трябва да покажат, че са достатъчно мотивирани за регионално сътрудничество и съвместно реализиране на проекти, а не да разчитат единствено на ЕС и НАТО за развитието на Черноморския регион, заяви Илияна Йотова.

„България ще бъде председател на Съвета на ЕС след по-малко от осем месеца и един от приоритетите ще бъде задълбочаване на политиките на ЕС със страните от Черноморския регион, каза вицепрезидентът.

По думите на Илияна Йотова миграцията и бежанската вълна са ключови предизвикателства за сигурността, стабилността и икономическото развитие на целия регион и контактите и сътрудничеството между отделните страни трябва да бъдат засилени. Сигурността на Черноморския регион е предпоставка за сигурността на цяла Европа, посочи Илияна Йотова.

В обръщението си към участниците в срещата на върха вицепрезидентът подчерта, че ЧИС е важен форум за политически диалог между държавите-членки и най-развитата организация в региона и като такава е отговорна да предостави сигурност и нови възможности за развитие на гражданите.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България