Илияна Йотова: Русия е необходим съюзник за борбата с международния тероризъм

Снимки: Пламен Стоименов

Русия е необходим съюзник за борбата с международния тероризъм. Това каза пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова във връзка с Доклада на въоръжените сили и отбраната, според който Русия е основна заплаха.

„Вижте, струва ми се, че напоследък твърде много енергия изразходваме във всякакви такива спорове, идеологеми“, коментира Йотова. „Русия е необходим съюзник за борбата с международния тероризъм. Русия е страна, с която Европа трябва да работи. Разбира се, и България като част от ЕС“, заяви вицепрезидентът. „Санкциите, които Европейския съюз наложи към Русия и съответно тя отговори по същия начин към част от европейските страни, досега не само, че не са дали резултат, а имат и негативен такъв“, коментира Йотова.

По темата Шенген, Илияна Йотова заяви, че от 10-годишния си стаж на евродепутат, не чува председателя на ЕК Жан- Клод Юнкер за първи път да призовава час по-скоро Бълагрия и Румъния да станат част от това пространство. "Той започна така и своя мандат през 2014 г. Лесно е да бъдеш председател на Комисията, да призоваваш за бързо приемане на двете страни в Шенген с ясното съзнание, че това зависи от пълното мнозинство в Европейския съвет и че ЕК няма никакви правомощия", поясни вицепрезидентът.

Председателят на Партията на европейските социалисти (ПЕС) и член на Националния съвет на БСП Сергей Станишев също коментира Доклада на въоръжените сили и отбраната, според който Русия е основна заплаха. "Не смятам Русия за основна заплаха за сигурността на България. Очевидно е, че заплахите са различни. Те идват от бежански и миграционни потоци, от тероризъм, който засяга и заплашва всяка една страна в Европа. Влошените отношения между ЕС и Русия оказват влияние и върху нашите отношения с Русия. Искам да кажа лично мнение – Русия за България винаги е била не просто обикновен съсед. В съзнанието на българите тя остава страната, която е дала най-много за освобождението на България от османското владичество с десетки хиляди руски войни. Ние винаги това ще го помним. Важно е Русия да знае“, каза Станишев.

Според него когато се формулират документи от страна на правителството е важно да се отчитат и политическите послания. Станишев заяви, че е привърженик на диалога. Според него само чрез диаолог може да се намери политически баланс. По думите му голямото събитие на вчерашния ден е от речта на президента на ЕК Жан-Клод Юнкер за състоянието на Съюза. „Тя беше очаквана от много време и според мен зададе много добра посока за ЕС“, заяви Станишев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия