Илияна Йотова: Убедена съм, че ГЕРБ няма да спечелят президентските избори

Ген. Румен Радев би бил една от най-сериозните президентски кандидатури в политическия спектър на България. Това каза евродепутатът и член на ИБ на БСП Илияна Йотова пред БТВ.

„БСП е може би партията, която подхожда най-отговорно към президентските избори”, каза Йотова и посочи, че БСП е единствената партия на политическата сцена, което е направила процеса на номинация и издигане на своята кандидатпрезидентска двойка максимално прозрачен.

Няма разделение в партията, категорична бе Йотова. „Ген. Радев е номинация от структурите на БСП, крайно време е да сложим точка на тази тема. Сигурно той ще бъде вече президент и пак ще му кажат – „Не сте ли кандидатура на АБВ и на г-н Първанов?” – това е разговор непродуктивен. За мен е много важно кой ще бъде следващият президент на държавата, защото живеем в изключително сложни времена. Румен Радев ще бъде този президент, според мен”, заяви Йотова.

По думите ѝ независимо от преговорите с коалиционните партньори тежката дума за кандидатпрезидентската двойка на БСП ще има Националният съвет на партията, който заседава днес.

„Аз съм убедена, че ГЕРБ няма да спечели тези избори, още повече че и за нас като общество е добре да има разделение на властите в държавата”, коментира Йотова. Тя прогнозира, че премиерът Бойко Борисов няма да се кандидатира за президент.

Йотова посочи, че за разлика от Борисов тя не вижда тясна връзка между евентуалната загуба на ГЕРБ на изборите и вероятността за предсрочни парламентарни избори. По думите ѝ това е по-скоро заплаха към членовете на ГЕРБ и малките политически формации, които в момента са в парламента. „Тази коалиция няма да издържи, защото в нея няма живот, няма перспектива за България, няма амбиция за България, няма визия за това как трябва да изглежда България след 3-4 години, а живеем в много трудни времена”, каза още Йотова.

Йотова коментира и работата на вътрешния министър Румяна Бъчварова, чиято оставка левицата поиска. „Бъчварова отдавна заслужава своя вот на недоверие и трябва да го получи (...) Като български гражданин аз не се чувствам достатъчно сигурна. Преди няколко месеца Бъчварова обясняваше, че при нас няма нелегални мигранти, а сега само Сърбия ни връща 2000 души. Но има и много по-голям въпрос – напоследък европейската политика е мигрантите да се спират в периферията на ЕС, а няма реакция от наша страна и се задоволяваме с дребни подаяния”, коментира Йотова.

По думите ѝ България сгреши в случая с Абдуллах Бююк, който Анкара поиска да ѝ бъде върнат и София изпълни това желание.

„Трябва да искаме България да бъде правова държава, да работим с правила и закони, а не с моментни хрумвания и договорки”, каза тя.

Живеем в много трудно време, а българските власти са много далече от това да формулират националния интерес на страната, смята Йотова.

Добрият диалог с Русия е в ползва на всички държави, а без Русия не може да се справим в Близкия изток, коментира тя отношенията между Анкара и Москва и мястото на България по тази ос.

Коментари

Задължително поле