Илон Мъск прати червената си Тесла на Марс (ВИДЕО, ИНФОГРАФИКА)

В бъдеще “Фалкон хеви” може да отвежда хора в Космоса

Канадско-американският инженер, предприемач и милиардер Илон Мъск изпрати към Марс един от личните си автомобили - червен електромобил от марката “Тесла”, която е негова собственост. Кабриолетът полетя на борда на “Фалкон хеви” - най-мощната в света ракета носител, разработена от компанията SpaceX, също собственост на Мъск.

17_100

Тя стартира успешно в 22,45 часа българско време във вторник от площадка на космодрума в Кейп Канаверал, в американския щат Флорида.

Ракетата носител се смята за идеална за отвеждане на хора в Космоса. Представлява комбинация от три ракети - централен сегмент и две ракети ускорители.

Създадена е за многократна употреба, което предполага и трите й ракети да се завърнат на Земята, готови за последващ полет. Именно този елемент от старта бе следен с особено внимание. Двете странични ракети изпълниха успешно мисията - след 2-минутен полет те се отделиха от централния сегмент и след още 8 минути и 20 секунди се приземиха на площадки на космодрума.

Централният сегмент обаче падна в Атлантическия океан, на около 100 м от платформата, на която се очакваше да кацне, като проникнал във водата със скорост от 480 км/ч и се е разбил.

“Очевидно има кола в орбита около Земята”, написа в туитър Мъск след успешния старт и пусна линк към видео, на което се вижда червената Тесла. Зад волана й е манекен със скафандър на име Стармен. На таблото на колата е написано “Без паника” - фраза от романа “Пътеводител на галактическия стопаджия”. А от радиото на колата звучи без прекъсване парчето “Space Oddity” на Дейвид Бауи.

https://www.youtube.com/watch?v=lQx6YBtQZbw

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят