Има заявени посещения на круизни кораби за 2020

Вече има заявени посещения на два круизни кораба за 2020 г. Това каза за „Труд” шефът на Морска гара във Варна кап. Александър Аврамов . За догодина е заявено засега посещението само на 12- хилядитонния „Егейски Одисей”, който за първи път ще акостира в морската столица. Пасажерът идва през май 2019 г. с 400 туристи на борда. В момента вървят записванията за пътешествия в круизните компании и тепърва ще стане ясно какви заявки за посещения ще има.

Сигурно е, че има ли кораби за Одеса и Истанбул, ще дойдат и на българско пристанище, каза кап. Аврамов. Изминаващата година беше слаба, защото цялото Черно море не попадна в круизните маршрути заради геополитическата обстановка тук. Рекордът беше през 2014 г., когато Варна посрещна 36 кораба и тогава удари джакпота заради кризата в Украйна, след като компаниите отмениха посещенията в Одеса и Ялта и пренасочиха плаващите дворци към нашата страна. До 2018 година на вода ще бъдат пуснати 23 нови лайнера, а броят на круизните пасажери ще достигне 24 млн. души.

Завоюването дори на малка част от този огромен пазар ще е огромен плюс за България, защото ще донесе нов имидж за нея като дестинация за плажен ол инклузивен туризъм досега, посочва проф. д-р Стоян Маринов от Варненската туристическа камара. Днешните круизъри дължат благодарност на Клеопатра за въведената от нея мода за романтично пътуване с кораб по Нил, припомня той в книгата си „Съвременни видове туризъм”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България