Има интерес към малки сгради с отлична локация

Повечето служители работят от дома си, но наемите на офиси остават стабилни.

Наем от 15 евро на квадрат за първокласните площи

Проектите за изграждане на нови офиси се изпълняват в срок

Повечето служители работят от вкъщи

На инвестиционния пазар има интерес към офис проекти в развитие, както и към по-малки сгради с отлична локация и потенциал да генерират устойчива доходност, посочват от консултантска компания за услуги, свързани с бизнес имоти в глобален мащаб.

В момента офертните наеми са стабилни, пише в доклад на компанията. За първокласни проекти в центъра на София офертните стойности са 15 евро/кв. м. По протежение на големите булеварди нивата на наемите се движат в рамките на 12-14 евро/кв. м. Близо 100 хил. квадратни метра нови офис площи ще бъдат завършени през следващите шест месеца в София. 22% от проектите са отдадени под наем още преди завършването им. А самото изпълнение на проектите се движи в срок.

“Очакваме на пазара да се появи и друг продукт - качествени офис сгради с дългосрочни договори и първокласни наематели, които имат висока капиталова стойност. Такива имоти към момента не се предлагат въпреки инвеститорския интерес към завършени сгради с висока ликвидност”, посочват от консултантската компания.
Епидемията от Covid-19 е причина повечето фирми, които наемат офиси, да са в изчаквателен режим относно разширяването им и наемането на нови площи. Част от компаниите дори търсят възможности да преотдават вече наети пространства, с цел да оптимизират разходите си, пише в доклада на компанията.

“Очакваме ръст на преотдаването на площи, които към момента не са необходими на наемателите, но те нямат опция да ги освободят заради подписаните дългосрочни договори. Това се случва в Европа и в глобален план и очакваме този процес да се прояви по-видимо през следващите тримесечия”, коментират от консултантската компания.

Част от собствениците на офиси у нас дори обмислят продажба. Има потенциални инвеститори в офис сгради, които наблюдават пазара и биха били активни участници, ако има интересни сгради за покупка. Това означава сграда с добра локация, висока техническа обезпеченост и няколко наематели. Интересна промяна в нагласите е, че допреди година интересът е бил насочен предимно към сгради с един основен наемател, докато сега инвеститорите търсят сгради с няколко наематели, така че растежът при едни да компенсира евентуален спада при други.

Голяма част от служителите в София продължават да работят от дома си. Повечето фирми нямат яснота кога ще върнат за постоянно служителите си в офиса. Очакванията на бизнеса са дялът на работата от къщи да нарасне в сравнение с времето преди разпространението на корона вируса. Това ще освободи площи за преотдаване или за разрастване на наемателите в рамките на вече наетите офиси.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти