Признаване на разходи за служебен автомобил

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 21 ноември 2019

Борисов: С Кириакос Мицотакис сме единодушни, че ЕС трябва да се разширява

Борисов към Естер де Ланге: Благодаря ти, че се увери на място колко добре пазим границата на ЕС

Лекар от Специализираната детска болница: Направили сме всичко, което можем за починалото момченце

Бизнесмени връщат 80 млн. лв. за незаконни заменки (обзор)

Ще съдим министерства и кметства за калпави наредби

Борисов: Родителите на починалото дете са снимали отношението към него в болниците, потресен съм

Премиерът Борисов за Доналд Туск: Той е изключителен приятел на България (ВИДЕО)

Вечните книги на България тръгват към читателите Фондация „Българско слово“ представи първите си 3 колекционерски издания

Президентът Радев: Необходими са ефективни действия за възобновяване на водоснабдяването на Перник

Отстраниха шефове на болници заради смъртта на 3-годишно дете (обзор)

И Индия купи турския сериал „Свободен дух“

Шофьорът, заловен с огромно количество хероин на Дунав мост, остава в ареста

Тежка двустранна хеморагична пневмония е причина за смъртта на 3-годишното дете

Има ли западни ценности и защо ги налагат насила А нима страни-членки на НАТО не подкрепяха Вашингтон в дестабилизацията на арабските държави?

През последните години твърде много се говори за т. нар. “западни ценности”. Те почти неизменно присъстват в изказвания на европейски и някои национални политици. Все по-често се споменават на изяви по най-различни поводи – от политически дискусии и религиозни служби до радио-телевизионни предавания и вестникарски издания.

Но какво представляват тези ценности? Какво в крайна сметка те съдържат? Кое налага тяхната банална и досадна вече употреба? Отговор на тези въпроси никой не е дал.

Очевидно, тази натрапчива употреба на понятието “западни ценности” провокира някои водещи западни издания, коментатори и изследователи да поставят въпроса за същността и смисъла му. Като правят разлика между западни и християнски ценности те смятат, че под понятието “западни ценности” се разбира, че става въпрос за западния начин на живот. Към тях спадат например, принципа на разделение на властите, основополагаща основа на демокрацията, правата на човека, гарантирани от правовия ред и равенството пред закона. Но всичко това, според тях, не са “ценности”, а принципи, правила, правни норми, върху които се изгражда съвременната демократична държава. “Ценностите” не се налагат с декрет или закон, а се формират в един продължителен исторически период. Те са плод на човешкия опит, знания, мироглед. Затова можем да говорим за християнски ценности, но в никакъв случай за съвременни политически ценности. Към ценностната система на един народ принадлежи формираната векове народопсихология, бит, обичаи, нрави. Ценностен характер може да имат исторически паметници, документи, произведения на културата и изкуството.

Напълно логично е съвременният начин на живот, изграждан и утвърждаван в Европа върху строго съблюдаване на демократичните принципи, да се наложи и като ценностна политическа система след определен период от време. Сега обаче е твърде рано да приравняваме все още утвърждаващи се политически и правни норми, последователно и упорито налагани от европейски политици като вече оформени “ценности”.
Не само реалността, но и историята ще отхвърлят подобни опити. За какви “западни ценности” може да става дума днес, когато все още има живи свидетели на античовешката същност на фашизма и нацизма, идеологически творения на Западна Европа. Когато само преди половин век окончателно рухна колониалната система, изцяло дело на няколко западноевропейски държави. А нима страни-членки на НАТО не пригласяха и не подкрепяха Вашингтон в дестабилизацията на арабските държави, провокираните граждански войни и безпрецедентни разрушения на паметници на човешкия гений. В резултат на всичко това световната общност стана свидетел на безпрецедентна по мащаби бежанска вълна. И всичко това е плод на “западните ценности” на някои европейски държави.

Още по-нелепо и дори абсурдно звучи понятието “евроатлантически ценности”. С други думи към европейската ценностна система се прибавят и САЩ и по-специално НАТО. Недопустимо е един военнополитически съюз да се определя като ценностно творение, след като е известно, че военните съюзи са силово средство за постигане на определени военни и политически цели. А всеки военен съюз според историческите свидетелства провокира контрасила .Срещу изградените през XIX и XX век военни съюзи винаги са формирани противоположни съюзи. Няма гаранция, че срещу НАТО няма да се появи контравоенен пакт на държави, чийто интереси са застрашени от Северноатлантическия пакт. За разлика от военнополитическите съюзи, които гарантират само известна степен на сигурност за своите членове, колективните мерки за сигурност, засягащи цялата планета, се гарантират единствено от ООН.

Според “Дойче веле” например, когато се говори, особено от политици, за политически и управленски ценности, очевидно се има предвид европейския, т. е. западния начин на живот. Безспорно, европейците имат право да го отстояват и защитават, защото това е техен избор. Но защо, според изданието, всичко това трябва да се опакова в понятието “ценности”. Очевидно, това е една словесна обвивка, която цели да направи нещата “ по-стойностни”. Макар и да звучи помпозно такава опаковка не е нужна. Затова съветът на вещите в тази проблематика фактори е да се избягва понятието “ценности”. Употребата на изрази като демократични правила , правни норми, принципи и законодателни актове, гарантиращи върховенството на закона, са не по-малко стойностни от помпозната, но празна от съдържание дума “ценности”.

Очевидно, с тези препоръки много западни политици и експерти се съобразяват и избягват да употребяват понятието “европейски ценности” в свои изказвания или публикации. Прави впечатление, че за разлика от тях български политики употребяват много често и то по различни поводи или без поводи това понятие. Изглежда те не разбират съдържанието и същността на този израз. За тях налагането на правилата, нормите и върховенството на закона в управлението на западните държави представлява някаква свръхценност. Според някои изследователи пък думата “ценност” има повече финансово-паричен израз, поради което е недопустимо тя да бъде обозначавана като политическо или управленско понятие.

Европа трябва да се еманципира от САЩ

Прекаленото употреба особено на израза “евроатлантическа ценност” свидетелства както за интелектуалното ниво на политиците, така и за нагласите им за прекалена сервилност към западно-европейските партньори и подценяването им и пренебрегването на собствените национални достойнства. Не е трудно да се разбере, че еманципирането на самата Европа от очевидната американска зависимост, ще я направи един от значимите фактори на световната сцена. Но утвърждаването на ценностите на НАТО в този момент е в интерес само на глобалните среди, които, за съжаление, доминират и във Вашингтон.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (43)

 1. поздравления за автора. невероятна статия. бих добавил към ценностите – узаконена педерастия ,наркомания и проституция

 2. Мнохо интересна статия…има верни неща

 3. Напротив,западните политици постояно споменават в речите си европейски ценности!Те и за това разбичкаха бившия източен блок и обвиняват в това и Русия!

 4. Като се казва „А“ трябва и „Б“ да се каже… В смисъл, че масово политици и журналисти употребяват словосъчетанието „страна-членка“. Аланкоолу, ЧЛЕН е мъжки полов орган, който жените няма как да притежават! Ако се употребява следва да е в мъжки род. Само неграмотник не вижда разлика между словосъчетанията „страна-член“ и страна-членка“! Айде да кажем, че политиците са тъпанари априори. Ама журналистите са учили, бре! Нали трябва да са им казвали тези неща в процеса на обучение… Преподавателите ли са калпави, журналистите ли не са читави???

 5. Ами този професор да каже и за еврокомунистическите ценности,в името на които бяха избити милиони. Повечето защото не бяха съгласни със съветския комунизъм,а не защото са се борили с оръжие срещу него.И евроатлантическите ценности съвсем не са гейове,джендъри и пр. а начин хората да живеят щастливо.

  1. Чудя се, че още има хора, които вярват, че в България някога е имало комунизъм и комунистически ценности. Съветвам AZ да почете малко. Явно е, че нищо не е разбрал от комунизъм. Вижда се, че си млад и недостатъчно любознателен. Поддаваш се на целенасочената пропаганда, която трови душите на българския народ вече трийсет години и го превръща в зомбирани мумии. Ти, чисто и просто си една от тези мумии. Чети, момче!!! И тогава оплювай! Не вярвай на всичко, което ти казват, документирай се преди да повярваш! Това ти казва 78 годишен човек, който никога не е бил комунист, защото никога не е вярвал на това, че в България е имало комунизъм. И защото съм чел и това ми е позволило да разбера истината. Истината, че най-голямото зло на света са така наречените западни ценности- една световна конспирация насочена към големи печалби и която фактически води към унищожаването на човешкия род.

   1. споко пич, условие да станеш фен на евроатлантическите ценности е да си олихофрен.

    1. Няма да се притеснявате. Авторът си пише за руското и критикува някакви си там ценности. Друго си е да си руснак алкохолик и да замезваш кучешка храна с водка „Народна“ идваща 1и 25 наши пари. Така си живеят ценностните руснаци. Катаджийте пък имаше една статистика, че на смяна правели по 200 000 рубли оборот. А проституцията може да я видите из порно сайтовете. Спете спокойно Вагнер ви пазят тролове.

  2. комунистическите ценности ги осъдихме, а за евроатлантическите – вчера видяхме, че лъжата и безродното ибрикчийство са на върха …

 6. Е,хайде сега,страна-ЧЛЕН! Това е трети пол.Членка разбира се. Жените също притежават членка,която е обърната навътре в тялото им. При мъжете е навън и е ЧЛЕН. Жена-шофьор е шофьорка,жена-кмет е кметица,същото е за останалите съществителни: журналистка ,говорителка,лекарка, икономистка,писателка,професорка,полицайка и т.н.

 7. Та еб@ у професора. Кажи някоя рушняшко азиатска ценност? Ти къде живееш, в Анадола ли?

  1. така е! ако се кълнеше в лъжите си, щеше да е истински евроатлантик. като холандския външен министър… или премиер.
   абе ценности.

 8. западни ценности ума единствено в главите на идиотите и олихофрените… и на подлогите и ибриците като поръчковия дисидент на луканов – плевнелиев и борисов.
  доказа се вчера лично от външния министър на страната на мутиралите германски говеда -врещещи най-силно за ценности и пратили преди седмица архи лъжеца си у нас, та боко да му лиже задника….

 9. Абе „западните“ ценности, като са толкова лошо нещо, защо комунистите все ги тегли на запад. Защо синовете на др. Корнелия Нинова и др. Цецка Цачена учат в САЩ, а не в Русия? Защо Турция иска да влиза в ЕС, където я дебнат едни лоши ценности, а не иска да влезе в евразийски съюз, където са Русия, Казахстан и Беларус и където са най-хубавите и най-демократчните ценности?

 10. Абе „западните“ ценности, като са толкова лошо нещо, защо комунистите все ги тегли на запад. Защо синовете на др. Корнелия Нинова и др. Цецка Цачева учат в САЩ, а не в Русия? Защо Турция иска да влиза в ЕС, където я дебнат едни лоши ценности, а не иска да влезе в евразийски съюз, където са Русия, Казахстан и Беларус и където са най-хубавите и най-демократичните ценности?

  1. Защото нито Корнелия Нинова нито Цецка Цачева не са разбрали истината за истинските човешщи ценности. Едно приказват, а друго вършат. И двете са от един дол дренки. Богатство и трупане на пари – това ги интересува. Народът е на заден план, въпреки че когато ги слушаш имаш чувството, че са готови да сложат главите си на дръвника за да помогнат техният народ да живее по-добре. Това се отнася за всички български политици – продажници, на които, за съжаление, бедните ни наивни и зомбирани сънародници дават гласовете си по време на избори..

  2. защото само олихофрените може да са фенове на евроатлантическите ценности… а тарикатите като поръчковия дисидент на луканов – плевнелиев, боко, цецо, ,корнелия или холандските политици им ги продават…
   панимайш де6иле?

 11. Добре аргументирана статия. Кукувците, мераклии за западните „ценности“, мощноДГД и да сиЕПМ!

 12. Защото чрез яка издръжка за челядта са напазарувани цецка, корнелка, а и не само те, за да прокарват „ценностите“ и рушат Бг.

 13. Statiata e tochna – ima 10 Bozhi zapovedi i tova e osnovata na coveshkiot moral . 10-tata zapoved e ne pozhelavai…. / tova koeto ne e tvoe/ . Sichko drugo e prehodno . Demokraciata ne e tcennost a forma na upravlenie . Vo hronolochichen plan evreite beha vodeni ot patriarsi, posle or sudii, posle si izbraha Tcar, sega e republika – ala bitieto im/ tcennostite / sa na osnovite na vechnite 10 Bozhii zapovedi . Myusulmanite sa taka, ala Proroka im e razreshil ,izkliuchia’ ot teh s tcel Svetovno gospodstvo na tehnoto uchenie

 14. Доцента пак се исра на метеното. Да отричаш изградените норми на живот от Западна Европа
  е да отричаш прогреса в развитието на обществата
  Да твърдиш ,че фашизма е основна характеристика на западното общество профанщини. Фашизма е
  етап от прогреса на обществото. Той е причина за
  разпадането на колониалната система и отричане на статуквото установено след ПСВ..Доцентче,
  погледни картатс на Европа не е ли същата каквато
  Хитлер е начерта!!! Да се опитваш да представиш комунизма като нормално появило се общество е свидетелство за дълбок промит мозък. Комунизма
  не е аналог на християнството- основата на европейските общества. Комунизмът прекъсна
  нормалния европейски път на развитието на България установен от нашите възрожденци. Той
  превърна инциативния българин в руски мужик.
  Мужик типичен гражданин на източния начи на
  живот- ценности които вие проповядвате .

  1. Сори, но постът ти доказва, че да си фен на евроатлантизма трябва преди това да си олихофрен…

   1. А да си путинист, трябва най-напред да си неграмотен.

    1. Може, не знам. Но щом евроатлантически трол го казва, вероятно е лъжа.
     Въпрос на олихофрения и лaйнени плевнелиеви ценности.

 15. Нещастният доцент, т.е. недостатъчно затъпял, за да стане професор пак не е разбрал, че „евроатлантически“ не идва от НАТО, а обратно НАТО е евроатлантически пакт, защото обединява отбранителните способности на европейските и „атлантическите“ държави Канада и САЩ. Всичко останало в писанията му е доказателство за скудоумието и празниглавството му. Поздрви на моя политически приятел „кмнтр“, който пак се изказва неподготвен.

  1. А турция е най атлантическата държаво и затова поръчкжвия дисидент на луканов и бостанджийското му протеже искаха да ги канят да ни пазят небето.

 16. Провинциално доцентче, ценностите винаги се налагат насила. И твоите московски ценности са налагани насила след 1944 г. Разликата е във вида „сила“. Ако европейските ценности ползваха методите на московските ценности, ти нямаше да си жив и да дращиш глупости.

  1. Хахаха, съдейки, че си олихофренски евроатлантически трол имам всички основания да заявя, че лъжеш.
   Доказателство е фактът, че повечето инакомислещи са пращани на границата да се радват на западните ценности.
   Да не коментирам, че лъжата е сред висшите ви лайнени ценности.

 17. ЦЕННОСТИТЕ ТРАЯБВА ДА СЕ ТЪРСЯТ ТАМ , КЪДЕТО МИЛИОНИТЕ СА СЕ ОТПРАВИЛИ .ТОВА Е ИСТИНСКОТО МЕРИЛО , ЗАЩОТО ВАЖИ ПРАВИЛОТО ЧЕ “ ПЧЕЛА ОТ МЕД НЕ БЯГА “ !!!!! НЕКА ВСИЧКИ ДА ОТГОВОРЯТ НА МЪПРОСА , ЗАЩО АДЖЕБА ВСИЧКИ ИСКАТ В ЕВРОПА , САЩ , ВЕЛИКОБРИТАНИЯ , КАНАДА , АВСТРАЛИЯ ,А НИКОЙ НЕ СЕ Е ЗАПЪТИЛ КЪМ РУСИЯ И КИТАЙ , НАПРИМЕР ??? ТРЯБВА ДА ИМА НЯКАКВА ПРИЧИНА !? А НА ТОЗИ ВЪПРОС ДОСЕГА СМИСЛЕН ОТГОВОР НЕ СЪМ ЧУЛ …… А МИ СЕ ИСКА ДА ЧУЯ !

  1. Шизи, пий си хаповете…
   А отговорът, за слабоумници кат теб, го писах в един подобен пост.

  2. Грешка, в тази статия по нагоре съм ти дал отговора.
   Преди да си зададеш де6илния въпрос шизо слабоумно.

 18. На днешна “ европа “ погледнете…
  па сами решете…
  какви ценности “ раэдава „…
  и джендерлъка эащитава…
  Една Вишеградска 4-ка остана
  и на “ правилна“ страна эастана…

  Ура… эа Левски и ЦСКА

 19. Политика эабравете
  а на “ дестабилиэатора“
  Онаэ работе целунете…

  А Ердоган продължава
  эа кеф на Путин да се еб@ва

 20. Къде са написани тия демократични ценности в коя книга, как се казва, че да я прочетем?

  1. Шшш никой няма да ти каже, но пък руските тролове искат да ги мразиш от все сърце, все едно са написани. А свобода, равенство, братство са думи жалки за путлетата.

 21. Има ли „Доц.“ „Д-р“ Данчо Величков изобщо някакви морални ценности или просто си плаче за загубените привилегии?

 22. ЗА ПЪРВИ ПЪТ НЕЩО ИСТИНСКО.БРАВО ЗА СТАТИЯТА. ПЕДОФИЛИЯ ,СОДОМИЯ,ПЕДЕРАСИЯ.ТРЕТИ И ЧЕТВЪРТИ ПОЛ.БАЩА ИЗНАСИЛВА СИНА СИ.ТОВА НА ЗАПАД Е НЕЩО НОРМАЛНО. КУЛТУРАТА И РАЗУМА СА НА ИЗТОК.

  1. На запад такова нещо няма. А ако го имаше хората нямаше да му обръщат толкова внимание. Виж тука руските тролове се убиват да докажат нещо измислено. През това време в Русия в 21 век канибализма не е забранен със закон, проституцията е нещо нормално там… най-съсипващата дрога е Крокодил и идва от русия. Та на тях дори армията им е колабирала и се бие без обозначителни знаци(чест и достойнство)… олимпииският им тим е хванат дрогиран и напомпан с анаболи и за това и не може да се състезава под флагчетата им. Жалка работа…Путин се напути.

   1. Ми няма да обръщат внимание, защото е нормално…

 23. Ценностите са на изток: молиш се 5 пъти на ден в най-голямата джамия в Европа която е в Москва. Живееш в блок с обща баня и таолетна както живеят масата в Москва. Каниблизмът не ти е забранен, водката ти е евтина… наркотиците също.Живееш до 50 но пък през целия ти живот си бил надрусан или пиян… така се живее на изток. През останалото време на запад гадовете взимат по 10 евро на час, изкарват ти месечната заплата за половин ден и се борят за правата на различните хора. Гадове руски.

  1. Абе както пичът отдолу ти казва виж си насрания зaдник… путин не е слънце та да сepe в гащите на всички евроатлантици.
   Пп. Както описваш русия явно е една либерална и свободна държава в противоречие на мантрите и лъжите на разните ес политици.

 24. Гладни ,боси и голи ама с европейски ценности….
  Мрете от глад в Бг и си защитавайте тези ”ценности”
  Население изчезващо със скоростта на светлината!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.