Има надежда да се локализира пожара над Кресненското дефиле

КОРЕСПОНДЕНТЪТ НА ТРУД ЗА БЛАГОЕВГРАД ПРЕДАВА ОТ МЯСТОТО НА СЪБИТИЕТО

Има голяма вероятност пожарът в Кресненското дефиле да бъдат изцяло локализиран. Такава надежда изразиха от кризисния щаб, организиран за битка със стихията, която три дни бушува и обхвана фронт от 10 км и изпепели 10 хиляди дка треви и гори.

В събота сутринта отново припламваха огнища в два от периметрите на бедствието, в района на Мечкул и Ощава. Армейските хеликоптери успяха до обяд да угасят участъка при Мечкул и Симитли. Над 60 тона вода бяха излети там. Другата критична точка е при село Влахи.

Над 560 души –

военни, пожарникари, полиция, горски, доброволци гасят и буквално като линейки хвърчат при най-малкото припламване.

Булдозери копаят просеки, режат се дървета, битката е тежка ,но всички работят отговорно.

Надеждите са, че третият ден ще донесе край на бедствието, ако не възникнат непредвидени ситуации.

На брифинг министърът на вътрешните работи Валентин Радев съобщи, че съставът, който е на терен от вчера в района на големия пожар край Кресненското дефиле, остава на място и продължава борбата с огъня.

Полицията осъществява разпоредените мерки за проверки на влизащите в селата и този режим остава за изпълнение. В селата продължава да няма ток, ограничението е заради безопасността на хората в района под 20-киловолтовия далекопровод, обясни той.

От своя страна директорът на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов каза, че стремежът на всички, които участват в гасенето на пожара е да не допуснат опасност за живота и здравето на хората и разпространяване на огъня към парк „Пирин“, към момента и двете задачи са изпълнени. Според него сериозен проблем създава районът непосредствено над Кресненското дефиле и на етапа всички усилия са насочени натам. „Няма проблеми с осигуряването на храна, напитки“, каза областният управител на Благоевград Бисер Михайлов.

В събота сутринта към 10.00 часа движението по главен път Е 79 в района на Кресна беше спряно за около час заради друг пожар, който предизвика силно задимяване в участъка. Но пожарникарите бързо се справиха с новата ситуация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България