Има опасения за черен пазар на яйцеклетки

Искат оставката на шефката на Центъра за асистирана репродукция

Част от жените, преминали през инвитро процедури за зачеване, смятат, че има черен пазар за яйцеклетки у нас и че за обслужването му се извличат от пациентките повече клетки, от необходимото. Това заявиха пред „Труд“ от сдружение на пациентските организации „Заедно с теб“, които във вторник изнесоха пресконференция във връзка със скорошния доклад на Сметната палата за инвитро процедурите у нас.

Напълно възможно е това да е така, коментира пред вестника проф. Иван Козовски, специалист по репродуктивно здраве и управител на клиника за асистирана репродукция във Варна. По думите му обаче това би било много трудно за доказване, а у нас липсва и регистър на яйцеклетките. Той обърна внимание на проблема със сурогатното майчинство, който у нас все още не е решен, а е причина за много бездетни семейства. По думите на специалиста е крайно време то да се позволи и у нас.

Проф. Атанас Щерев, основател на Медицински комплекс „Д-р Щерев“, пък заяви, че не знае за черен пазар за яйцеклетки. „Нашата болница не се занимава такива неща. Който има сведения да го докаже, защото тези неща са много болезнени за обществото“, допълни той.

Заради липсата на контрол и множеството нарушения в доклада на Сметната палата, пациентски организации поискаха оставката на директора на Центъра за асистирана репродукция д-р Мария Георгиева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България