Има пострадали полицаи при безредиците в Харманли

Между четирима и шестима униформени са пострадали при обстрел с камъни след новите размирици в центъра за настаняване на мигранти в Харманли тази вечер. Един от тях е откаран с линейка.

Пред медиите на място главният секретар на МВР Георги Костов съобщи, че са задържани са над 40 човека, участвали в днешните безредици. Няма данни за пострадали сред чужденците. Костов каза, че не е използван сълзотворен газ, стреляно е с гумени куршуми и е използвано водно оръдие.

От МВР подозират, че размириците тази вечер са плод на умишлена провокация. Според Георги Костов, част от обитателите на центъра са ескалирали напрежението, за да влязат във вечерните новинарски емисии.

„Вътре беше канонада. Тези хора унищожиха множество държавно имущество и извършиха действия, застрашаващи живота и здравето на всички колеги“, коментира той.

„Колегите бяха подготвени за реакция дори при ескалирало напрежения. Явно протестиращите бяха направили организация, така че в тъмната част на денонощието и във време, съвпадащо с вашите емисии (на медиите - бел.ред.) да предизвикат ескалация на напрежение, така че да дадат послание за несигурност в обществото“, допълни още Костов.

По думите му, през цялото време жените и децата са били по стаите.

"Полицаите ще останат докато е необходимо и докато не въдворим ред", заяви Костов.

Междувременно от МВР разпространиха съобщение, в което заявяват, че ескалация на напрежението в центъра няма.

"Сред настанените в Регистрационно-приемателния център в Харманли има епизодични прояви на недоволство. Няма ескалация на напрежението. На място са разположени достатъчно полицейски сили, които при необходимост да се намесят и да въдворят ред", посочват от ведомството.

Бежанците няколко пъти се опитаха да напуснат центъра, наложи се жандармерията да ги изтласка вътре.

После мигрантите започнаха да хвърлят камъни. След като бяха предупредени да не го правят, се наложи силите на реда да използваха водно оръдие. Бежанците запалиха огньове и след кратко стълкновение със силите на реда, бяха изтласкани в лагера, но заради огъня се наложи на мястото да пристигне пожарна и линейка.

В началото на седмицата беше обявено, че лагерът се поставя под карантина заради опасенията на местните хора, че мигрантите носят кожни болести, сред които – краста и лайшманиоза. Има и заболели от малария.

Коментари

Задължително поле