На 19 август 2019 да почерпят

Земетресение от 5,9 в Западния Тихи океан

Двама каякари оцеляха, след като ледник се разцепи пред очите им в Аляска (ВИДЕО)

Анкара наруши многократно гръцкото въздушно пространство

Арестуваха французин, превозвал тялото на жена си в куфар заедно с двете си деца

Пожарът край Реброво е локализиран Няма опасност за населението в околните села, съобщиха от МВР

Служители на БГ ТОЛ намериха двама бежанци, укрили се в багажника на автобус 

Недостиг на гориво, храни и лекарства Прогнозата се съдържа в таен доклад на британското правителство

Съветник на Доналд Тръмп потвърди интереса към закупуване на Гренландия

Километрично задръстване в района на „Дунав мост“

Друсат се с райски газ в заведенията по морето

Тиам готов за ЦСКА

Жена скочи от 14-ия етаж на блок в Бургас

Топ 10 на най-проспериращите пилоти във „Формула 1“

Остава затворен за движение участакът на магистрала „Струма“ между Дупница и Бобошево 

Имената на безнаказаността

карикатура

Трябва ли съдиите да се произнасят и предвид факта, че държавата я няма

Хиляди мотористи излязоха на протест пред съдебните палати в десетки големи и малки градове у нас. Те негодуват вече втора седмица от решението на съдия Недялка Николова да пусне от килията турския гастарбайтер Фарук Бекташ, който влезе с мерцедеса си в насрещното движение и уби Бойко и Таня Бойкови – двама съпрузи с мотоциклет. Сбъдна се тяхното предупреждение, че щом излезе под открито небе, двойният убиец ще изчезне и за смъртта на приятелите им няма да има възмездие.

Стига търпение! Не бива да стоим по къщите си и да се примиряваме с масовата безнаказаност и безобразията в съдебната власт! – заяви един от мотоездачите. Той е прав. Примирението на хората е хранителната добавка на безобразниците във всяка власт. Що се отнася до безнаказаността, тя не е безименна, а носи имената на конкретни длъжностни лица, които я сервират – понякога безплатно, друг път на определена цена – на престъпници с доказана вина.

Безнаказаността се нарича Недялка!“ – викна млада жена, заковала спирачките на своя вехтичък „Харлей-Дейвидсън“ пред храма на Темида в Бургас, докато мотообществото там скандираше „Оставка!“ .

Така ли е? Да видим фактите.

Семейство Бойкови беше прегазено на 24 юли край Драгоман. Три дни след това състав на Софийския окръжен съд с председател Недялка Николова постанови домашен арест на шофьора убиец, независимо че е чужденец, няма постоянен адрес в България и представя договор за наем на квартира в софийски квартал, сключен едва ден преди съдебното заседание. Недялка, както свойски си я споменават моторджиите, игнорира мнението на прокуратурата, че договорът е представен само за да се избегне най-тежката мярка за неотклонение. Тя я изменя в по-лека въз основа на вътрешното си убеждение, че обвиняемият няма да се укрие и ще съдейства на разследването, въпреки че това убеждение е в очевидно противоречие с логиката – ако не с правната, то с житейската.

Очаквано още на 31 юли Бекташ напуска наетото жилище в кв. „Враждебна“, не се явява пред апелативните съдии и е обявен за международно издирване. След дъжд качулка.

Станалото – станало. Ако окръжната съдийка спазваше оня популярен съвет на психотерапевтите – да държи в бюрото си папка, озаглавена ГКП (от „Глупостите, които правя“) – трябваше на първо място в нея да запише, че е дала възможност на извършител на ПТП с два трупа да избяга. А ако не е направила от глупост това, скоро може би ще си смени колата…

За нея има някакви оправдания: Осъждан ли е обвиняемият? Не. Умишлено ли е причинил смъртта на пътя край Драгоман? Не. Опасността един шейсетгодишен човек да повтори деяние, извършено при „неосъзната непредпазливост“, голяма ли е ? Не. Остава опасността от укриване, обаче би било дискриминация тя да се извежда от обстоятелството, че той е чуждестранен гражданин. Освен това съдът е длъжен да приложи „най-малката достатъчна мярка“ – тя не е наказание, а само начин за осигуряване на участието му във воденото срещу него наказателно производство. Нали така?

Така е, само че въпросната мярка – домашен арест по чл. 62 от НПК, се състои в забрана обвиняемият да напуска жилището си, а пък тази забрана, както е известно и на бабите, практически не се спазва (!) от години у нас. Причината е, че по закон МВР трябва да контролира домашните арестанти, а не го прави. И те, докато би трябвало да си стоят у дома, вършат злодеяния или безпрепятствено напускат страната. Да е само Бекташ, с мед да го намажеш! Ами убийците Владимир Пелов и Хюриет Сюлейманов? Ами Братя Галеви?… Бягствата на обвиняеми, подсъдими и осъдени дори не са новина, а скучна статистика. Обществената чувствителност към тях се изчерпваше досега с дописки по вестниците, триминутни тв репортажи и уморено възклицание на зрителя: „Пак ли?“ Но ето че мотористите в края на юли въстанаха и попитаха съдията: Не знаеше ли тя това, докато пращаше двойния убиец да лежи на домашен диван? Ако не е знаела, значи не е с ума си. Ако е знаела, то тогава е от групата магистрати, които под прикритието на т.нар. функционален имунитет и вътрешно убеждение вършат тъпотии или правораздават, като вземат рушвети.

Тъй като верният отговор вероятно е „да“, следва друг въпрос, много по-важен: Трябва ли съдиите да се произнасят предвид факта, че МВР не си върши работата, както и предвид други подобни факти, предполагащи знанието, че държавата ни хич я няма?

Изглежда, че трябва. Съдия Недялка Николова не го е направила. И сега? Да речем, че премиерът заповяда да я уволнят – както се случва у нас, тъй като разделението на властите по Монтескьо се отнася до функциониращите държави.

Какво като я уволнят? Това ще е краят на безнаказаността, наречена Недялка. Но не и краят на масовата безнаказаност, която ще продължи да съществува с други имена. Например с името на Румяна Бъчварова. Тя заяви направо неотдавна, че МВР не може да се справи с охраната на 166 души под домашен арест. То беше, когато премиерът Борисов се разгневи, гледайки по телевизията запис от камера как автоапашът Яро Димитров краде кола, вместо да си седи у дома, където съдът го е пратил. „МВР няма ресурс да охранява всички, затова трябва мярката да се преосмисли“, рече министърката. Речено – сторено. Никой не я попита как със същия и с по-малък ресурс от 30-те до 90-те години на миналия век нейните колеги са осигурявали полицаи за всяко село и всеки задържан. Депутатите гласуваха през пролетта промени в закона за изпълнение на наказанията в синхрон с НПК, които гласят, че ще се слагат електронни гривни на пуснатите под домашен арест, които ще пищят, когато те излязат. Оттогава наглата безнаказаност носи може би имената на правосъдната министърка Захариева и на финансовия министър Горанов. Понеже закон има, ала гривни няма – обществените поръчки не били завършени засега, плюс това, както винаги, не се намирали пари.

Междувременно безнаказаността тържествува рутинно, носена на рамо от ниските полицейски чинове. Когато някой съдия издаде определение „домашен арест“, препис от него се праща на началника на РПУ -то. Той, разполагайки с оперативна самостоятелност за подобни дреболии, организира изпълнението на мярката на територията си. Как? В Закона за МВР и правилника за дейността на органите по разследването това не е ясно указано. Полицаите са в неведение какво да правят и обичайно не правят нищо, освен ако не става дума за прочут бандит. Тогава може да поставят пост пред вратата му, за да го снимат за телевизиите, или пък кварталният повече от веднъж да го посети и да му даде указание – ако излиза, да не бие на очи.

Държавата е за бой, заключава премиерът Борисов. По друг повод, но и за този важи.

Само че чия държава? На чие име се води тя? На самия Борисов? Не, тази държава е негова само когато по нея се строят магистрали и се лее благоденствие като по вода. На Цветанов? Не, тя е на Цветанов, когато ГЕРБ печели избори – печата бюлетини и тъй нататък. Когато е за бой, държавата е на данъкоплатците – на мотористите, на пешеходците, на протестиращите и на многотърпящите, изобщо – на нас. Така че гърбина да ни е яка.

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (8)

 1. Не може в МВР да има около 60 000 личен състав ,и да няма „ресурс“!Очевидно всичко е до организация!В повечето случаи полицаите си държат м.дята и нищо не правят-това е истината!

 2. Мафия ,анархия и шуробадженащина това е България.с

 3. Има 45000 назначени в МВР, като броят намалява всеки ден.
  От тях 7000 са пожарникари, гасящи и сега пожари. Ако иска коко , да ги пратим вместо това да пазят арестанти.
  От цялото 7000 са граничари. Ако иска коко, да ги пратим вместо на границата – да пазят арестанти.
  От цялото 7000 са помощен персонал – 99% жени, работещи за 500 лв. бруто на месец, а от тях 80% са над 50 годишна възраст.. Ако иска коко, да ги пратим да пазят арестантите…
  И т.н. и т.н.
  Ех, аман от коковци, от „организатори“ и от пишман-разбирачи с аспирантури от кварталната кръчма, които поради липса на м.дя, които да държат, щрапат ден и нощ по клавиатурите…

  1. И си прав, и не си прав. Числата може да са верни, но и Коко е прав за организацията, а оттам и за мотивацията. Кой от нас не е виждал полицай да гледа безучастно как кола спира на отсрещната страна на улицата, паркира на забранено място, качва се на тротоара и пр., и пр. дребни и по-едри нарушения, които стават пред очите му, а той изобщо не реагира? С ръце в джобовете и празен поглед? Това по какъв начин е свързано с броя на полицаите? Кога за последно видя полицай на улицата, който с вида си респектира и излъчва посланието: „Аз съм ръката на закона. Спазвай правилата, иначе ще береш големи ядове!” Та не е само до бройката.

   1. Сложно е полицаят да респектира с вида си, след като от четири /или пет/ години не е получавал НИКАКВА униформа, а всичко си купува сам.
    Сложно е да се изтормозва състава да покрива липсата на 30 до 50 % полицаи /т.е. всеки работи двойно, ама не получава двойно/ и после да изглежда нормално.
    Сложно е да не даваш на служителите нощна смяна даже и едно кафе или чай, независимо че им се полагат, както и на всички други и полицаят да респектира с вида си.
    Сложно е да нямаш никаква мотивация за работа, защото получаваш по-малко от един боклукчия /имало много кандидати – ами те друга мотивация ли ще имат/ и да всяваш респект, след като се чувстваш аутсайдер и последна дупка на кавала.
    Сложно е да ти претендират за перфектна фигура и физическа форма, за която нямаш нито време, нито сили, нито пари, за да я поддържаш.
    А всички тези проблеми полицаите не могат да ги решат. Решава ги единствено и само обществения натиск. А щом резултатът е такъв, е ясно че и на обществото му е все едно.

 4. Ресурсе,от сметките ти излиза ,че ефективно работят 21000 души останалите 24 000 какво правят с м.дята си?Или важи соц. правилото“Вие ни лъжете ,че ни плащате ,ние ви лъжем ,че работим“и „Ден да мине ,самун да загине“.Нуждаете се от коренна реформа в това министерство но управляващите ги шубе.

 5. Голяма трагедия и слаба кривосъдна система. Но ако всички спрат да работят качествено, защото заплатите са им малки, то какво ще се получи, имайки предвид, че 80% от заплатите на работещите в България са соц помощи, не заплати. Препоръчваме милионите и милиардите, които отиват за строежи и ремонти на пътища и пътеки, които по някакъв странен начин все си остават недовършени и разбити, да се пренасочат към здравеопазването, полиция, образование и пр. Все едно по пътищата не България не останаха хора да се движат. Това го видяхме лично – това лято се връщахме с кола от Варна, през Търново до София и почти не видяхме хора по пътищата..когато видяхме една коза да пресича шосето искрено й се зарадвахме. Съболензования за съпрузите:( А Недялка просто се изхвърля от правосъдието..гнила чушка

 6. Да, бе – гнила 4у6ка! То май цялото панерче загнило…; а колкото до социаложката – нека да да каже колко патрули охраняват къщите на дебелия Д. и колко патрули охраняват реколтата на житеките на северозапада от набезите на „свободните рентиери“ (ако разбира от статистика, може да спомене и цифри). Само се 4удя дококога ще ги търпим?

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.