Имунологично проучване показа: 0,95% от 2300 тествани в Бургаско са се срещали с Covid-19 (ВИДЕО)

Министър Ангелкова: Днес пристига първият чартър от Амстердам, сезонът започва от 1- ви юли

Проф. Кантарджиев: Германецът иска да вижда усмихнатото лице на сервитьорката през щит и маска

0,95% от тестваните 2300 души в Бургас и пет крайморски общини са се срещали с коронавируса. Това е показал резултатът от имунологичното проучване, направено по морето, съобщи кметът на Бургас Димитър Николов. Половината от тестваните са хора, заети в туристическия бранш. Изследваните са в четири възрастови групи.

Изследването показва, че Бургас и петте общини са чисти от коронавирусна инфекция. Ще преведем резултатите на четири езика и ще ги изпратим на посланици у нас и посолства в чужбина, в страни, които имат интерес към нашето море, каза още Николов. От РЗИ съобщиха, че качеството на морската вода е отлично, като непрекъснато се следи чистотата и в 49 пункта за пробонабиране.

Много са хората, които искат да пребивават тук през следващите месеци, добави доц. д- р Ангел Кунчев. Резултатът сочи изключително нисък риск за тях. Следващите стъпки трябва да са в посока да запазим тези резултати добри чрез трите "д"- та: дистанция, дезинфекция, дисциплина.

На обявяването на резултатите, което стана на брега на морето, на Морска гара, присъстваха още министърът на туризма Николина Ангелкова и проф. д- р Тодор Кантарджиев.

Утре пристига първият чартър с туристи от Амстердам. Сезонът започва от първи юли, коментира министър Ангелкова. Тя обясни, че поддържат непрекъснат контакт с големите туроператори, за да покажат, че България е безопасно място за летуване.

Проф. Кантарджиев обясни, че германският турист иска сигурност. Лицев щит и маска, зад които е усмихнатото лице на сервитьорката. Иска и свеж въздух е това е достатъчно, за да е спокоен на нашето море.

Що се отнася за ситуацията в МБАЛ Велинград, доц. Кунчев заяви, че му е много неприятно да коментира такива информации. Болницата в града е била определена да лекува болни с коронавирус, още с първата заповед на здравния министър. В момента обаче в който се трябвало да влезе в действие се оказало, че нямат условия и не са готови. - Ако болните там имат нужда от по-квалифицирана помощ, разбира се, че те ще бъдат преведени в Пазарджик или София. Но за обикновени болни, с обикновена пневмония, болницата трябва да си изпълнява задълженията за това, за което е предназначена, отсече доц. Кунчев.

Коментари

Задължително поле