Имунолог: Директна връзка между Covid-19 и онкологични заболявания няма

"Директна връзка между COVID-19 и онкологични заболявания няма. Позитивното от пандемията беше, че стимилура изключително много развитието на биомедицината, качеството на нивото в изследванията много се подобри", това каза  доц. Велизар Шиваров, имунолог и хематолог, по NOVA NEWS.

Но за него не сме много близко до колективния имунитет, след като има отново толкова много заболели, което води до повече смъртност.

Относно огграничителните мерки той не пожеал да изрази категорично отношение и заяви, че не би искал да е на мястото на тези, които взимат решението за ограничения и мерки, защото балансирането между здравния проблем, спасяването на животи и поддържането на работеща икономика въобще не е лесно.

За ваксинирането доц. Шиваров заями, че човек трябва да се ваксинира с това, което е налично, и  то максимално бързо. А фактът, че има толкова желаещи за ваксинация в онлайн платформата е положително.

"Оръжието на вируса е, че се изменя, ние го анакуваме с нашата имунна система, ваксината е помощ, но човек сам единствено може да се пази", категоричен е специалистът.

За ваксинационния паспорт имунологът смята, че той единствено свидетелства за получаване на ваксина, получаване на здравна грижа и това не гарантира добър имунитет.

В предаването Пенка Сийболд, медицинска сестра във Великобритания, която работи в най-голямата онкологична болница в Европа, сподели, че в здравното заведение,  което е една част частна, а другата половина  - държавна, почти няма COVID-19, а миналата година е имало едно отделение за лечение на коронавирус, като болните от рак, заразени с COVID, се се излекували успешно.

За ваксинирането тя каза, че цялата болница се е ваксинирала в началото на януари без принуда, а раковоболните се ваксинират само с Pfizer BioNTech и Moderna, като причината е по-слабата имунна система на болните.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България