Инвалиди търсят помощ от депутат

Множество проблеми поставиха членовете на Клуба на инвалида в Горна Оряховица пред народния представител от „БСП за България“ Явор Божанков. Той посети клуба по тяхна покана в рамките на поредицата от приемни и срещи с гражданите, които провежда от началото на мандата в общината.

От 9 месеца назраченият уредник в Клуба е в болнични и няма кой да я смени, посочиха като основен проблем инвалидите в железничарския град. Липсата на човек на поста създава за тях множество неудобства, стана ясно още от разговора.

Те изтъкнаха, че Общината осигурява за тях една-единствена карта за безплатно пътуване в градския транспорт, който е крайно недостатъчна за всички.

Инвалидите настояваха да разберат дали Общината предвижда в скорошните търгове за отдаване на градския и междуградския транспорт на частна фирма има заложен критерий автобусите й да са пригодени за хора с увреждания.

Явор Божанков дълго отговаря и на въпроси за националната политика. Той посочи, че БСП е вносител на законопроект за българския жестомимичен език, който ГЕРБ изобщо не допуснаха до разискване.

„Опитваме се да помогнем с този закон на наши съграждани - да могат да се обучават, да си предават езика и да получават помощ от държавата, когато имат нужда да го ползват – когато не могат да си платят в съда, някой да им помогне и да преведе, когато имат нужда да получат информация от държавните органи“, подчерта Божанков.

Искането на БСП да бъде приет Закон за възрастните хора също не среща разбиране у мнозинството в НС, стана ясно по време на срещата.

Присъстващите се ожалиха, че с увеличаването на минималните пенсии вече има хора, които не са се трудили, а получават повече средства от инвалиди с десетилетен стаж.

Членовете на клуба за пореден път изказаха недоволството си от изсичането на брезите в един от най-замърсените градове на България.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България