Инвеститорите доволни от ниските данъци и заплати

Германските инвестиции в България са концентрирани предимно в София област, Русе и Варна.

България става 12-та в света по производство на коли, ако “Фолксваген” направи завод

Намирането на кадри е проблем

Германските фирми, които са инвестирали в България, най-много са доволни от нашето данъчно законодателство в сравнение с налозите в другите страни от Централна и Източна Европа. Това показва анкета на Германо-българската търговско-индистриална камара. Страната ни привлича инвестиции от Германия и с евтината работна ръка, въпреки че голяма част от германските компании плащат над средната за страната заплата на служителите си. И при тях, както и при българските компании, на дневен ред стои проблемът с намирането на висококвалифицирани кадри.

Точно този проблем у нас дава предимство на съседката ни Турция в надпреварата къде да бъде изграден нов завод на “Фолксваген” в Източна Европа. Заради ръста на безработицата в Турция там могат да се намерят достатъчно добре обучени хора за работа в завода.

Ако “Фолксваген” вземе решение да вложи 1,3 млрд. евро в завод за цели коли у нас, ще сме 12-ти в света по производство в автомобили. Решението не е политическо, а зависи изцяло от концерна. Все още не се знае дали компанията ще избере Турция или България, коментираха от Германо-българската търговско-индистриална камара. Плановете на компанията са новият й заводът в Източна Европа да произвежда предимно автомобили “Шкода” и “Сеат”, като броят им да бъде около 350 хил. годишно.

През 2018 г. сме отбелязали нов рекорд в стокообмена с Германия, който нараства с 10% до 8,2 млрд. евро. България е изнесла с 12,3% повече стоки за Германия, докато вносът е нараснал с 8%. Това прави Германия търговски партньор номер едно на страната ни.

6,5 млрд. лв. са германските преки инвестиции в България, според Института за пазарна икономика. 94% от тях са в три сектора - промишленост, търговия и финансови услуги. Германските инвестиции в България са концентрирани предимно в София област, Русе и Варна, но присъстват в 16 области в страната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции