На 19 ноември 2018 да почерпят

Откриха откраднат през 2012 г. шедьовър на Пикасо в Румъния

Мей: Оставка няма да улесни Брекзит Призивите за оттеглянето на премиерката не стихват

Кола блъсна и уби пешеходец на входа на Южния парк в София

Каракачанов: От войните между правителство и президент губи държавата

Българин е арестуван при протестите срещу цените на горивата във Франция

11 деца – жертви на интернет тормоз всеки ден Все повече са случаите на сексуална експлоатация в мрежата

Стоичков на „Златната топка“

Военен №1 ген. Андрей Боцев: Заплатите за 2018 г. няма да се увеличават

Катастрофа с участието на български автомобил в Македония, един човек е ранен

Хаос на пътя, дрифт пред парламента (обзор) Шепа протестиращи затвориха границата с Гърция, блокираха Бургас и магистрала „Тракия”

Полският премиер: Русия може да нахлуе в Украйна след пускането на „Северен поток 2“

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 19 ноември 2018

Мини-Меркел иска квота за депутатки Анкета й даде преднина за лидерския пост в ХДС

13 хил. на месец ползват нощен транспорт Догодина София решава дали да продължи услугата

Инвестициите на родните заводи нараснаха със 7,4% За 2018 г. планират спад на вложенията

Инвестициите на промишлените предприятия нараснаха със 7,4% през миналата година.

Инвестициите на българските заводи нараснаха през миналата година, но за настоящата се очаква да свият вложенията си. Разходите за придобиване на дълготрайни материални и нематериални активи в промишлеността през 2017 г. са със 7,4% повече в сравнение с 2016 г., обявиха от Националния статистически институт. Резултатите са от проведено през месец март регулярното бизнес наблюдение на инвестиционната активност сред промишлените предприятия, с което беше осигурена информация както за реализираните от тях инвестиции през 2017 г., така и за плановете им за разширяване на производството или подмяна на оборудване през настоящата година. Увеличението на инвестициите през 2017 г. е добър знак за родната икономика и показва, че заводите разширяват дейността си, което пък ще доведе до наемане на повече работници.

Плановете на промишлените предприятия за 2018 г. обаче са за свиване на инвестициите с 6,6% спрямо направените през предходната година, показват резултатите от проведената анкета на инвестиционната активност. В общия обем на очакваните разходи за придобиване на дълготрайни материални и нематериални активи през тази година делът на частния сектор е 84,6%, като мениджърите от частните предприятия предвиждат намаление на инвестиционните си програми с 14% в сравнение с 2017 г.

По основни производствени групи най-голям дял в инвестициите през 2018 г. се очаква да формира производството на стоки за междинно потребление (43,3%), при което се предвижда понижение от 12% спрямо миналата година. На второ място по прогнозен обем на инвестициите са енергетичните и свързаните с водата сектори (с дял от 25,4%), при които се очаква увеличение с 27,9% в сравнение с 2017 г. На следващо място по обем на инвестициите е производството на недълготрайни потребителски стоки, което е с дял от 16,3%, като прогнозите на мениджърите са за свиване на инвестиционните програми с 25,2% спрямо миналата година.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.