На 21 юли 2019 да почерпят

Затвориха две летища в Силиция след ново изригване на Етна

Морковите зареждат организма с ценни вещества Могат да се консумират също листата и стъблата на оранжевия зеленчук

Великотърновка се венча в храм от 18-ти век в село с един жител Стела се запознала с бъдещия си съпруг в църквата в планинското с. Влахи

Ентусиасти преобразяват цял квартал Групата “Бъди общественополезен” вдъхна нов живот на 13 градинки в Изток

Срив в системата на Гранична полиция спря за близо час обработката на камиони на „Капитан Андреево“

Откриха първата ясна снимка на Нийл Армстронг, докато ходи по Луната

Рим обяви най-висока степен на терористична заплаха

Рожен събра над 200 000 българи от страната и чужбина

Крит – откъдето Европа е започнала На острова всичко е мълчание, останалото е лош превод

Най-малко трима души загинаха при катастрофа на малък самолет в Германия

Извадиха варели за опасни химикали от река Марица

ТИР разпиля дини на АМ „Марица“, след като се удари с лека кола

Христо Стоичков: ЦСКА ще има нов стадион!

64-годишен мъж е с опасност за живота след катастрофа край Разград

Индия изпраща втора мисия до Луната (ГРАФИКА)

Името на програмата е амалгама от индийските думит „чандра” – луна и „яян” – превозно средство

Индийската организация за космически изследвания (ИОКИ) планира в ранните часове на 15 юли да изстреля космически апарат, с надеждата да приземи управляемо превозно средство, тип всъдеход, на Луната. Ако мисията бъде успешна Индия ще се превърне в четвъртата нация, извършила успешно прилуняване на управляем апарат на земния спътник – след САЩ, бившия СССР и Китай.

„Чандраян – 2” е втората мисия до Луната, която ИОКИ предприема, след като нейният предшественик „Чандраян – 1” извърши успешен полет в лунна орбита през 2008 г. Името на програмата е амалгама от думите „чандра” – луна и „яян” – превозно средство. „Чандраян – 2” се състои от три модула: Орбитален апарат, апарат за прилуняване „Викрам” и всъдехода „Прагиян”, като общото им тегло възлиза на 2 379 кг.

Основните приоритети на мисията са събиране и анализ на проби от минерали и скални образувания, в търсене на възможни следи за наличието на вода на Луната. За целта Апаратът за прилуняване на „Чандраян – 2” трябва да кацне на некартографирана досега част от повърхността на земния спътник на 6 септември, в близост до южния полюс, което ще е първият път, в който мисия се достига толкова далече от екватора.

Продължителността на живота на орбиталната станция, която ще анализира и предава събраните от нея и всъдехода данни е фиксирана на 12 месеца, уточняват индийските учени. Самият луноход обаче няма да издържи повече от 14 земни дни. Общата стойност на проекта възлиза на 140 млн. американски долара.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.