Индия изпраща втора мисия до Луната (ГРАФИКА)

Името на програмата е амалгама от индийските думит „чандра” - луна и „яян” - превозно средство

Индийската организация за космически изследвания (ИОКИ) планира в ранните часове на 15 юли да изстреля космически апарат, с надеждата да приземи управляемо превозно средство, тип всъдеход, на Луната. Ако мисията бъде успешна Индия ще се превърне в четвъртата нация, извършила успешно прилуняване на управляем апарат на земния спътник - след САЩ, бившия СССР и Китай.

„Чандраян - 2” е втората мисия до Луната, която ИОКИ предприема, след като нейният предшественик „Чандраян - 1” извърши успешен полет в лунна орбита през 2008 г. Името на програмата е амалгама от думите „чандра” - луна и „яян” - превозно средство. „Чандраян - 2” се състои от три модула: Орбитален апарат, апарат за прилуняване „Викрам” и всъдехода „Прагиян”, като общото им тегло възлиза на 2 379 кг.

Основните приоритети на мисията са събиране и анализ на проби от минерали и скални образувания, в търсене на възможни следи за наличието на вода на Луната. За целта Апаратът за прилуняване на „Чандраян - 2” трябва да кацне на некартографирана досега част от повърхността на земния спътник на 6 септември, в близост до южния полюс, което ще е първият път, в който мисия се достига толкова далече от екватора.

Продължителността на живота на орбиталната станция, която ще анализира и предава събраните от нея и всъдехода данни е фиксирана на 12 месеца, уточняват индийските учени. Самият луноход обаче няма да издържи повече от 14 земни дни. Общата стойност на проекта възлиза на 140 млн. американски долара.

Коментари

Задължително поле